Tušili jsme i dříve, že si u nás někdo občas zahlasuje na jednu anketu vícekrát než jednou, ale nechávalo nás to klidným. Ano, kontrolní mechanismus, aby někdo nemohl hlasovat vícekrát než jednou, se dá obejít. Ovšem to, co dokázala lidská zášť v sobotu, mě překvapilo.

Když jsem v sobotu okolo jedné hodiny ranní byl naposledy na ChristNet.eu, byl výsledek ankety Je přípustné, aby představený řádu obchodoval na vlastní účet?, vedoucí k článku o P. Kopejskovi, asi 1:32. Když jsem se na ChN podíval v sobotu dopoledne, nevěřil jsem svým očím. Poměr se drasticky změnil. Nyní v 13.56 je poměr 200:50.

Což je jednoznačně podvod. Od půlnoci do této doby se k nám totiž přihlásilo jenom 92 počítačů. Navíc takto dramatický nárůst je značně nepravděpodobný.

Jak jsem již naznačil, hlasovací mechanismus se dá obejít. Dá to sice trochu práce, ale jde to. Nechápu tu ohromnou zášť, kterou někdo musí mít, když se hodiny baví obcházením ankety.

Nyní něco o vlastníkovi, protože i my se dokážeme bránit. :-)

Jedná se o člověka na IP adrese 212.90.235.184 s hostname ppp688.plzen.worldonline.cz, případně zřejmě 212.11.114.223 s hostname ppp473.plzen.worldonline.cz. Bohužel se jedná o dynamickou adresu, dotyčný se tedy připojuje k internetu přes telefon a ISP Tiscali/WorldOnline. Jisté ale je, že pochází ze západních Čech. Již jsem se obrátil na Tiscali/WorldOnline s žádostí o prozrazení identity onoho návštěvníka.

Tento člověk si od nás stáhnul již 328, respektive 385 stránek (to jak stále kliká na anketu). Děkujeme za zvyšování návštěvnosti! :-) Dotyčný asi nemohl spát, protože poprvé se k nám přihlásil ve 04:12:02 a naposledy v 05:57:13. Průměrně tedy stáhl každých dvacet sekund jednu stránku. Pokud použil jeden způsobů, jak obejít zabezpečení ankety, musel přitom dělat ještě jiné věci, takže se během dvou hodin v noci asi pěkně zapotil.

Neměl toho zdá se dost, protože se k nám podíval opět ve 12:24:08 a do 12:38:40 a do stáhl . To je každých patnáct sekund jedna stránka.

Většina programátorů si nyní užívá dovolenou v Egyptě a Brazílii (nebojte, od ChristNet.eu stále nedostávají ani korunu), ale až se vrátí, budeme muset zavést více restriktivní omezení u anket. I když to bude pro některé uživatelé nepříjemné. Ale co se dá dělat...