Před téměř 800 lety založil svatý František ve středoitalském městečku Assisi řád chudých žebravých mnichů. On sám se oddal životu v chudobě, což vyjadřovalo prosté hnědé roucho, které nosil. Dnes jsou františkánští mniši po celém světě poznáváni podle stejného oděvu. Jedna větev tohoto řádu se ale rozhodla pořídit si nové kutny, a ne všichni s tím souhlasí, napsala agentura AP.

Řehole "třetího řádu" v Assisi, malá v porovnání se třemi hlavními větvemi františkánů, si nedávno objednala nové kutny od milánské módní návrhářky s tím, aby jejich vzhled přizpůsobila současné době. "Potřebovali jsme nový šat odpovídající principům našeho zakladatele, ale více praktický pro každodenní potřeby," uvedl kněz Lino Temperini, představitel řádu, který má v Assisi kolem 50 členů.

Řád se tedy obrátil na Elisabettu Bianchettiovou, návrhářku náboženských oděvů, která po měsících zkoumání a zkoušení vytvořila dva prototypy z měkké, šedivé vlny v ceně 300.000 lir (5000 korun) za jeden. Lehký mnišský šat ze 100procentní vlny má ve předu dvě kapsy - třeba na mobilní telefon - a v pase je převázán tradičním opaskem z provazu, který má tři uzly jako symboly tří pravidel řádu: chudoby, poslušnosti a čistoty.

Nákup nových kuten podráždil některé Italy, stejně jako některé členy řádu, podle nichž je nový vzhled porušením jednoduchosti ztělesňované svatým Františkem. "Mnozí s pokusem změnit mnišský šat nesouhlasí," potvrzuje kněz Waldemar Barszcz z vedení řádu.

Vatikán se k tomuto případu dosud nevyjádřil, avšak italská média se do něj vložila. "Dokonce i františkáni podlehli okouzlení konfekcí," napsal milánský deník Corriere della Sera.

Temperini poukazuje na to, že vzhled oděvu je plně v souladu s tím, co zamýšlel svatý František předat svým stoupencům. Kněz vydal dokonce brožurku, v níž obhajuje své stanovisko. V materiálu jsou uvedeny různé proměny františkánské kutny během věků, včetně fotografií, náčrtků a poznámek. Dokument například cituje svatého Františka, podle něhož se prý mniši mohli odívat tak, jak to vyžadovaly okolnosti nebo podnebí.

Temperini doufá, že až bude zhruba 50 členů řádu v Assisi nově oděno, jejich vzhled přiláká pozornost dalších stovek členů řehole v Itálii i jinde ve světě. Zatím ale neexistují žádné zmínky o tom, že by se zhruba 25.000 mnichů v ostatních františkánských řádech chystalo změnit svůj dosavadní šat.

Podle kněze Enza Fortunata z řádu minoritů (jednoho z větších františkánských řádů) se takto rozhodl pouze zmíněný malý řád. "Zcela jistě to však neznamená, že by upouštěli od našeho poselství chudoby a prostoty," dodal.

Někteří obyvatelé Assisi si tím nejsou tolik jisti. Podle nich jsou nové kutny, objednané v metropoli evropské módy, jen dalším náznakem toho, že řád se odchyluje od svých duchovních základů. Někteří z nich poukazují na prosperující podnikání františkánů ve formě obchodu se suvenýry u baziliky svatého Františka, což je pro římskokatolické věřící poutní místo. V jeden nedávný deštivý den, kdy byl zbytek města téměř vylidněný, byl prý zmíněný obchod plný turistů.

"Jsem katolička, ale tito lidé myslí více na obchodní věci než na duchovní," tvrdí Valentina Castagnoliová, která ve svém obchůdku prodává dřevěné sošky světce v hnědém hábitu a další náboženské suvenýry.

Titti Bufaliniová podle svých slov chápe, že mniši si musejí vydělávat na živobytí a že potřebují nové šaty jako kdokoliv jiný. Svatý František však podle ní založil řád, aby v něm mniši žili v naprosté chudobě, což měl být způsob návratu k prvopočátku křesťanství. "Duch svatého Františka je takový. Buďto ho následujete, nebo ne," říká. Mniši by podle ní měli být příkladem pro ostatní věřící a jako první by tedy měli být připraveni na oběti.

Temperini takovou kritiku odmítá. Nové kutny podle něj nemohou nikoho urazit a navazují na podobu františkánského oděvu v 15. století. "Skutečně nechápeme, odkud všechen ten povyk přišel. Lidé nás obviňují, že příliš dbáme na vzhled. Je to směšné," podivuje se.