Jan Pavel II. je ode dne, kdy se stal papežem, nekompromisním obráncem tradičních církevních hodnot. Konzervativní názory na takové sporné otázky jako rozvod, antikoncepce nebo potraty mu pomohly ke zvolení v roce 1978. V té době byl za hranicemi svého rodného Polska jen málo známý, píše zpravodajský server BBC.

Dnes je papežem už 23 let a je duchovním vůdcem miliónů katolíků na celém světě. Jeho proslovy o sociálních záležitostech mají přímý dopad na životy věřících. Jan Pavel II. opakovaně promlouval na obranu manželství a nyní varuje proti šířící se "nákaze" rozvodů. Katolíci o názorech svého papeže nepochybují. Proč učinil tento bezprecedentní krok a vyzval katolické právníky, aby odmítali při rozvodovém řízení zastupovat manželské páry jakékoliv víry s odůvodněním, že jim to neumožňuje svědomí?

Papež si zřejmě povšiml údajů, které poukazují na rostoucí míru rozvodovosti, hlavně v západních společnostech. Někteří vatikánští pozorovatelé se domnívají, že papež považuje církev za určitý druh "protikultury", v níž mají božské zákony prioritu před zákony občanskými přijatými vládou. Jeho výzva, aby katoličtí právníci bojkotovali rozvodová řízení z morálních důvodů, však některé věřící překvapila.

"Jsem udiven. Pokud jde o církev, skutečným problémem není občanský rozvod, ale další sňatek. To je chvíle, kdy nemůžete znovu obdržet svátost oltářní," řekl jeden britský katolík, který nechtěl být jmenován. "Když se někdo znovu ožení nebo vdá, většinou vystoupí z církve společně s celou rodinou, což vede ke zmenšování katolických kongregací. Je to velký pastorální problém."

Stanovisko církve je takové, že manželství trvá až do smrti manžela nebo manželky. Pro ty, kdo chtějí uzavřít nový sňatek, je jedinou alternativou zdlouhavý proces anulování, což znamená přesvědčit církevní tribunál, že nešlo o řádné manželství. Podle církevního katechismu ale mohou odloučené páry dospět k občanskému rozvodu, pokud "je to jediný způsob zajištění určitých zákonných práv, péče o děti nebo ochrany dědictví".

Na konci loňského roku dal Jan Pavel II. najevo vzrůstající obavy nad ohrožením tradičního manželského života. Na konferenci ve Vatikánu řekl, že společnosti by měly zrušit zákony, které umožňují rozvody, potraty a partnerské svazky homosexuálů, nebo které zakládají práva pro nesezdané páry. Takové zákony označil papež za "násilný útok na instituci rodiny" a varoval, že nevinnými oběťmi nefunkčních rodin se stávají děti.

Očekává se, že papežovy poslední výroky odmítnou někteří katolíci v západních zemích jako v Německu nebo ve Spojených státech, kde se mnoho biskupů staví smířlivě k rozvedeným členům své komunity, jež plánují druhé manželství.

"Toto papežovo prohlášení je překvapivé," uvedl jeden americký duchovní pod podmínkou anonymity. "Katoličtí právníci si budou lámat hlavy a divit se, odkud to papež vzal. Nevidím možnost, jak by se to mohlo uplatnit. Mnoho členů katolické komunity se rozvedlo a opět oženilo či vdalo a farnosti s nimi nakládají odlišně."

"Někteří kněží neudělí svátost oltářní těm, kteří vstoupili do nového manželství, ale ostatní nad tím přivírají oči, i když to není něco, co by mohli hlásat z kazatelny. Pokud katolíci nemohou získat svátost oltářní v jedné církvi, přestoupí do jiné farnosti," dodává kněz.