V České republice působí tři desítky mužských a na padesát ženských řádů a kongregací. Žije v nich podle České biskupské konference 2226 řeholních sester a 859 řeholníků. Oproti roku 1995 jejich počet klesl o několik set. Obnova života řeholí, přerušeného komunistickým režimem, není podle církevních představitelů ještě dokončena.

Řeholní společenství katolické církve neexistují podle kardinála Miloslava Vlka jen sama pro sebe, ale pro svou církev i pro celou společnost. Český katolický primas v sobotu, v takzvaný Den zasvěceného života, ČTK řekl, že řeholníci zasvětili svůj život druhým - chudým a nemocným - a že jejich svědectví o ochotě k oběti je výzva, pro společnost potřebná.

Po sobotním setkání se členy řádů a kongregací v Praze na Strahově kardinál Vlk na otázku, zda je po 12 letech svobody již řeholní život plně obnoven, odpověděl záporně. "Obnova nespočívá v obydlení klášterů. Je to povolání; život řeholního společenství musí organicky vyrůst a trvá to léta," poznamenal. "Obnova jde u nás pomalu, ale perspektivu růstu má," dodal.

Do nového prostoru vstupovaly katolické řehole po listopadu 1989 oslabeny, jen málo jich totiž nepřerušeně pracovalo "v podzemí". Z 12.000 sester a 3000 bratří se po 40 letech od zrušení klášterů dočkalo svobody 3500 žen a méně než tisíc mužů.

"Začínalo se nyní na zelené louce. Byli tu starší, kteří měli zkušenosti s komunitním životem, ale přišli noví bez této zkušenosti. Když potom taková srůstající a zrající komunita má přijmout nové povolání, může to být i generační problém," řekl v sobotu katolický primas.

Řeholníci mohou podle něj dávat svědectví naděje. "Oni jakoby ztrácejí život pro normální běh - nemají rodinu, nebudují hospodářské věci. A přitom jsou plni naděje. Jejich poslání, život a charisma jsou tady pro církev. A světlo, radost a pokoj je jejich svědectví pro tuto společnost," řekl Vlk. Podle svých slov nabyl dnes dojmu, že řeholní společenství na tato jeho slova reagovalo pozitivně.

Řeholníci se zabývají výchovou mládeže a vyučováním, přednáškovou a publikační činností a pracují v duchovní správě. Řádové sestry mají hlavní pole působnosti v ošetřovatelské činnosti v nemocnicích a sociálních ústavech a při vyučování ve školách a farnostech.