Mnohem víc než vážné zdravotní problémy sužuje nyní papeže Jana Pavla II. "zrada", které se v lůně katolické církve dopustili někteří kněží namočení do skandálů kolem pedofilie. S odvoláním na nejmenovaného představitele Vatikánu o tom v pátek napsala agentura AFP.

Podle tohoto zdroje skandály kolem několika biskupů a dalších duchovních velmi poznamenaly letošní papežovy Velikonoce. Není také žádná náhoda, že papež si zvolil Zelený čtvrtek, kdy katolická církev oslavuje instituci kněžství, aby opět odsoudil "zradu", které se někteří duchovní dopustili. Vyzval přitom dalších pět tisíc biskupů a 400.000 kněží, aby se vyznali z případného "zpronevěření se" závazkům, jež na sebe vysvěcením převzali.

O "zradě" hovořil již List kněžím, jenž papež vydal o týden dříve. V něm zdůraznil, že církev je nablízku obětem, které podstoupily "nejhorší projev zla".

Také už 18. ledna doporučil "převýchovu" duchovních, kteří se dopustili sexuálních zločinů, a zdůraznil, že tresty, které je čekají, mají být doplněny "léčebnými opatřeními".

Papež, velmi zneklidněn skandály vrhajícími stín na katolickou církev, se rozhodl do těchto záležitostí přímo zasáhnout.

Nyní musí být každé udání tohoto charakteru předloženo vatikánské Kongregaci pro doktrínu víry. V minulosti se takové záležitosti řešily pouze v kompetencích konkrétního biskupa.

V případech, kdy se záležitost ještě nedostala na veřejnost, se požaduje zachovat "tajemství".

Ve Vatikánu ale zřejmě najde odezvu výzva, pod kterou se podepsali katoličtí intelektuálové v Polsku, požadující, aby záležitosti duchovních, kteří "zradili", nebyly utajovány.

V posledních týdnech se vyrojilo několik skandálů kolem pedofilního či homosexuálního chování některých katolických duchovních, zejména ve Spojených státech, ale i v Evropě.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl americký deník USA Today, je 72 procent katolických věřících ve Spojených státech přesvědčeno, že církevní hierarchie není s to správně plnit své povinnosti. 74 procent respondentů se navíc domnívá, že vedení církve se stará spíš o své renomé než o vyřešení problémů.