Karel Herbst, vysvěcený v sobotu na třetího pomocného biskupa pražské katolické arcidiecéze, by si přál, aby se jeho nová práce nevyčerpávala jen "úředničením". Hodlá do úřadu ze svého zázemí, které má mezi salesiány, vnést blízký vztah k životu a k realitě a neformální, lidskou a bratrskou komunikaci s lidmi, zejména s mládeží.

"Nic moc vznešeného, ale to, co přináší obyčejný život, snad i co možná nejhlubší vztah k mladým lidem - snažit se jim pořád rozumět, naslouchat a doprovázet je," řekl ČTK nový osmapadesátiletý církevní hodnostář na dotaz, co může do biskupské funkce vnést jako salesián.

Salesiáni jsou nejpočetnější kongregace české katolické církve.

Nového biskupa jeho přátelé z let, kdy neoficiálně pracoval s mládeží, v sobotu hlučně a s vtipem vítali před Arcibiskupským palácem, kam se přestěhoval. Skandovali hesla, mávali transparenty.

"Přesně to odpovídá salesiánskému ladění, takhle oni se prezentují, vyjadřují radost. Třeba by to mohlo někde někomu vadit - ale já myslím, že snad ne...," řekl Herbst ČTK. Jako biskup má v arcidiecézi na starost mimo jiné rodiny, řeholníky, mládež a kulturu.

Nezůstalo tajemstvím, že tento kněz se počátkem roku rozhodoval přijmout jmenování biskupem se značným váháním. "Čtrnáct dní jsem nemohl spát, ale pak jsem si řekl, ať se děje vůle boží. Už jsem klidný," přiznal se nyní novinářům. "Nebyly argumenty, aby řekl papeži ne, musel proto říci ano," prohlásil již dříve na jeho adresu kardinál Miloslav Vlk.