Zatímco američtí kardinálové ve Vatikánu jednají o otázce zneužívání dětí, mnoho turistů navštěvujících toto místo nemá pochyby, co by církev měla udělat - ukončit celibát a pedofilní kněze uvrhnout do vězení, píše agentura Reuters.

"Tato pedofilie je nechutná. Proč to kněží dělají? Situace by byla mnohem lepší, kdyby měli kněží přítelkyně. Přála bych si, aby přítelkyni měli i kardinálové," říká 79letá katolička Maria Derkxová z Nizozemska. "Zažila jsem pět papežů. Současný papež Jan Pavel II. je skvělým člověkem, ale ten příští bude muset nastolit v církvi změny," dodává.

Za vatikánskou zdí dnes druhým dnem jednají američtí duchovní s římskými církevními představiteli o nových směrnicích pro vypořádání se s pedofilními kněžími, které mají pomoci obnovit důvěryhodnost poškozené americké katolické církve.

"Vím, co by měli udělat s těmi, kdo obtěžují děti. Vyloučit je z církve a poslat do vězení," tvrdí 32letý italský turista Marco Viscusi. "Jsem katolík. Modlím se každé ráno i večer. Tito kněží jsou ale příliš arogantní. Nežijí ve skutečném světě."

Cizinci, prohlížejí si vatikánské památky, považují sexuální zneužívání za všeobecný problém, který vyžaduje všeobecné řešení. "Sex je normální proces u každého žijícího člověka. Když se někdo rozhodne ho potlačit, musí být velmi disciplinovaný. Musí cvičit, meditovat a dodržovat zvláštní stravu," vysvětluje Julian Gastir, obchodník z Madagaskaru. "Není to normální, takže kněžím by mělo být dovoleno se ženit."

Kněží, kteří se procházejí po vatikánské promenádě po boku laických poutníků, ovšem nesouhlasí s myšlenkou, že pedofilie by mohla souviset s celibátem. "Neviděl jsem žádnou statistiku, která by dokazovala, že mezi kněžími je více pedofilů než mezi ženatými muži," říká otec Pierre, jezuitský kněz z Belgie.

Párek postarších amerických turistů má na věc opačný názor. "Celibát je jádrem problému. Sex je přirozená potřeba, touhu nemůžete zahnat modlitbou," argumentuje Marion Williamsová z New Yorku.

Rozdílné názory mezi církví a veřejností panují také na to, jaký by měl být postup vůči duchovním, kteří sexuálně zhřešili. "To nejmenší, co by s nimi měli udělat, je vyloučit je z církve," prohlašuje Williamsová. "Zneužívání je zločin. Takoví kněží by měli z církve odejít," domnívá se i Gastir.

Podle George Ehusaniho, generálního tajemníka biskupské konference v Nigérii, je však problém mnohem složitější, než si většina lidí uvědomuje. "V katolické víře je kněz považován za dítě biskupa. Pokud má rodič problém se svým potomkem, nevyhodí ho. Stejně tak biskup se nemůže obrátit zády ke svému synovi."