Administrátor z obce Jestřebí na Českolipsku skončil ve vazbě – díky trestnímu oznámení litoměřického biskupství. Policie jej obvinila z krádeže sakrálních předmětů za devět milionů korun. Svým farníkům tvrdil, že kradl někdo jiný.

Zloději plenili kostely od konce roku 1999 do prosince roku 2001. Na rozsáhlou kriminální činnost se přišlo při stěhování sakrálních předmětů. „Potřebovali jsme z některých kostelů na Českolipsku přemístit vzácné věci, které by mohli poškodit vandalové nebo ukrást zloději. Tyto předměty měly skončit v nově zřízeném depozitáři na jedné rozlehlé, neobydlené faře,“ řekl Mladé frontě DNES kancléř litoměřického biskupství Jaroslav Macek.

Na biskupství si přitom všimli, že farář udržuje podivné a podezřelé kontakty. A to v době, kdy se z kostelů v Bořejově, Kravařích a Stvolínkách postupně ztrácely vzácné obrazy, svícny, dřevěné a pískovcové plastiky, části oltářů či zvonů. "Nejčastěji si zloději odnášeli obrazy, svícny, plastiky, knihy, ale i části oltářů nebo zvony," upřesnila mluvčí policie pro ČTK. "Za nejcennější odborníci považují kruhový obraz Boha Otce z kostela ve Stvolínkách."

Při stěhování farní úřad v Jestřebí zaměstnal dva civilní pracovníky. „Problém byl však v tom, že tito dva muži nesplňovali podmínky pro to, aby tuto práci mohli dělat. Stěhování cenností z kostela se řídí určitými pravidly, nelze při něm postupovat chaoticky, nejprve se například musí odvézt největší cennosti. A k tomu je zapotřebí mít základní znalosti. Oni však neměli kvalifikaci k tomu, aby se do toho mohli pustit,“ uvedl dále Macek.

Biskupství dalo knězi příkaz, aby je nezaměstnával, nicméně on jej neuposlechl. Domluvit jsme se s ním podle Macka nemohli, buď byl nemocný nebo v lázních nebo si vzal dovolenou. „Byl prostě nezastižitelný,“ uvedl Macek pro MFD.

Při ztrácení cenností podalo biskupství trestní oznámení nejprve na neznámého pachatele a teprve později se ukázalo, že jde o dva civilní pracovníky, které farní úřad v Jestřebí zaměstnal. „Časem jsme zjistili, že některé věci se začaly ztrácet. Případ jsme předali policii. A při vyšetřování vyšlo dodatečně najevo, že farář je rovněž podezřelý,“ vysvětluje Macek.

Svým farníkům kněz lhal. "Nemohu tomu uvěřit. Několikrát jsme tu byli z vykradení kostelů kolem zděšení. Farář vždy přišel a volal: Zase jsme vykradení! Inu člověk přichází o iluze," řekla MFD někdejší jestřebská kostelnice Etel Kovařčíková.

"Nejsem tak úplně překvapen. Faráře, který je nyní ve vazbě, jsem již dříve varoval před kontakty s podivnými lidmi. Pronajal jim část fary, v Pavlovicích rozebírali část vybavení, nespolupracovali přitom s kompetentními úřady. Starý pan farář, který asi před třemi lety zemřel a s nímž tu obviněný duchovní několik let působil, byl moc a moc důvěřivý," uvedl starosta Jestřebí Josef Hisem.

Jak píše Blesk, kněz se svou partou svážel cennosti po dobu několika měsíců do kostela v Pavlovicích. Tam se údajně konaly noční dražby pro překupníky

Jestřebská fara má na starosti kostely a věřící v poměrně rozsáhlém obvodu - sahá až do Dubé a do Kravař. "Z místních kostelů mizely obrazy, svícny, dřevěné a pískovcové plastiky, části oltářů, zvony, knihy a další věci. Kulturní a historická hodnota odcizených věcí je jen obtížně vyčíslitelná," uvedla ústecká policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

"Vyšetřovatel obvinil všechny tři muže z krádeže a poslal je do vazby," řekla včera policejní mluvčí. Skutečná kulturní a historická hodnota odcizených předmětů je ale jen těžko vyčíslitelná, uvedla mluvčí. Trojici podle ní hrozí až 12 let vězení. Při domovních prohlídkách policisté zajistili asi jen 200 odcizených předmětů za tři milióny korun.

Velkou zásluhu na rozpletení případu policisté přisuzují litoměřickému biskupství a Státnímu památkovému ústavu v Ústí nad Labem. Vyšetřování totiž začalo na základě jejich podnětu. Podle litoměřického biskupa Josefa Koukla, kterého cituje ČTK, nejde v římskokatolické církvi o první ani ojedinělý případ. „To je první případ za těch dvanáct let,“ řekl Koukl TV NOVA. Litoměřický biskup hovoří o velké ostudě pro celou církev. "Z něčeho tak rozsáhlého zatím nikdy hodnostář římskokatolické církve podezřelý nebyl," uvedl ale Macek pro MFD.

Od 1. května kněz požádal o přeložení do olomoucké diecéze. Na nové působiště již nestihl odejít. Podle TV NOVA je obviněný Slovák a na Českolipsku byl pouze dočasně.

Související články:

Policie: Českolipský farář vykrádal kostely