Drazí pánové, máte občas pocit, že ženy kolem vás se chovají podle naprosto nepochopitelných pravidel? A vy milé dámy, taky vám přijde, že mužům něco vadí, ale za žádnou cenu vám nesdělí co? Pokusím se dát dohromady část vlastností, chování, přístup k problému a dalších nepochopitelných věcí, co vám opačné pohlaví provádí. Ke všemu dodám snad použitelné vysvětlení. Nejdřív se budu věnovat našim chybám tedy těm náležejícím něžnější části lidstva, pánové, prosím vyčkejte do příště.

První okruh časté mužské kritiky se týká našeho vzhledu a péče o něj. "Pořád na tebe musím čekat" či "Jak dlouho ještě budeš v koupelně?" V čem je problém? My potřebujeme být obdivované, poslouchat lichotky a cítit se krásně. Jenže nás ta přeměna v okouzlující bytost stojí nějaké minuty ( hodiny ). Pro muže je to čas zbytečný, jim se přece líbíme takové jaké jsme. Aspoň doufám. Tedy chce to kompromis, některé páry prý mají na dveřích koupelny napsaný minutový rozvrh. Celkem by mě zajímalo, jak funguje v praxi.

"Nechápu, proč některé ženy a dívky tak rychle mění náladu. Jednu sekundu je vše OK a druhou je již oheň na střeše. Dívky by neměly vše brát tak vážně a dělat ze všeho hned ukvapené závěry. Trochu shovívavosti by jim (a nám také) jenom prospělo." Ach, náladovost, ta se některé z nás týká méně a jiné holt více. Jistou roli v tom všem hraje menstruační cyklus, milí muži, tohle není výmluva! Opravdu občas býváme před menstruací a během ní citlivější a plačtivější. Tak to chápejte a mějte svatou trpělivost, prosím. Ale změny nálady během chvilky? Vyklouznu z toho snadno, prostě měníme názor. Ne, jen postupně přicházíme na různá hlediska problému a někdy vámi sdělené informaci rozumíme trochu jinak.

"Ženy ze sebe dělají hloupoučké bytosti, které neumí nic jiného než vařit a vzhlížet ke svému princi, nicméně v nestřežených okamžicích je lze přistihnout, že jsou to inteligentní, cílevědomé osobnosti." Tady se nám pomíchaly dvě oblasti ženského života. Na jedné straně chceme a potřebujeme být něžnými princeznami, které chrabrý princ ochrání, ale také se snažíme být osobnostmi, prožít svůj vlastní život, budovat kariéru. Jen občas netušíme, jak to skloubit. Pánové, že je vám příjemné, když umíme vytvořit lahodnou pochutinu? A vypraná, vyžehlená košile není jistě k zahození, viďte? Proto přijměte tento rozpor a važte si toho, že se o vás staráme. Taky by nás to jednoho krásného dne mohlo přestat bavit.

"Evidentně se něco děje, zeptám se jí co a ona odpoví značně nabručeně nic!" Neznám muže, kterého by toto nevytočilo. Tato záhada je možná prostší, než si myslíte. Žena se ze stresu potřebuje vymluvit, jenže to její vypovídání se občas trvá pro vás příliš dlouho. Jsme si toho vědomy, proto se řešení problému snažíme odsunout na delší dobu, někdy bohužel až na naprosto nevhodnou chvíli. Nebo a to je velmi časté, doufáme, že vám to prostě dojde. Opravdu, něco jste zvorali, jenže co? To pro změnu taky nechápete. Konflikt je na spadnutí, klid, vydýchejme se a zkusme si promluvit.

Neorientujeme se v mapách ani v prostoru, nechápeme nad slunce jasnější vysvětlení, jsme bez logiky. Toho je trochu moc. Jen myslíme jinak, používáme intuici, to je náš šestý smysl, a pocit, nevysvětlitelné, nevyzpytatelné a hlavně pro vás nepřekonatelné něco. Vezměte to. Pro ženu je jednodušší přijít si na své řešení, byť pro vás nepochopitelné, než se prodírat množstvím "logických" kroků.

"Zase jsi s těma svejma kamarádkama!" V pravěku při žvýkání kůží jsme hledaly i jiný program, tak jsme si povídaly. Povahu máme sdílnější a některé životní trable se nám opravdu nejlíp řeší nad kafíčkem s přítelkyněmi. Odpoledne v kavárně je pro nás stejně příjemnou relaxací a využitým časem jako vaše "jedno Na Růžku". A že vás trochu zdrbnem? No, jo. Porovnáme vaše negativní vlastnosti, zkritizujeme tu příšerně oblíknutou holku od naproti, probereme nutnost nákupu nové garderóby a jdeme spokojeně domů. Vždyť vás máme vlastně rády.

Záhad i "záhad" v ženském chování je jistě mnohem víc. Omlouvám se, že jim pro zatím nevěnuji pozornost. Doufám, že jsem neurazila dokonalé ženy a ty ostatní se jistě pousmějí nad mojí hloupostí.