Papež Jan Pavel II. v neděli v Plovdivu prohlásil za blahoslavené tři bulharské katolické kněze, kteří byli začátkem padesátých let tehdejším stalinistickým režimem
obviněni "ze špionáže pro papežskou tajnou službu a pro imperialismus" a poté popraveni.

Papežova cesta

Foto: AP Graphic

Svatý otec, podle ČTK viditelně unavený z cesty po Ázerbájdžánu a po Bulharsku, zároveň v centru druhého největšího bulharského města zhruba 150 kilometrů jižně od Sofie, také sloužil mši, které se zúčastnilo přes deset tisíc lidí.

Tři bulharští katoličtí kněží - Kamen Vičev, Pavel Džidžov a Josafat Šiškov - byli zastřeleni v noci z 11. na 12. listopadu 1952 ve věznici v Sofii.

Papež v souvislosti s událostí připomněl, že komunistický režim utlačoval a pronásledoval jak katolické, tak i pravoslavné kněží. "Když vzpomínáme památku tří nových katolických kněží prohlášených za blahoslavené musíme vzdát hold i památce příslušníků jiných církví, synů pravoslavné církve, která rovněž má své oběti za komunismu. Obě církevní komunity v Bulharsku spojuje víra v Krista," prohlásil papež.

Jak uvádí Vatikánský rozhlas, po skončení dopoledních obřadů se  Jan Pavel II. vydal do sídla plovdivského biskupa, kde poobědval se všemi bulharskými katolickými biskupy. Po krátkém odpočinku se ve čtyři hodiny odpoledne místního času (tj. v 17:00 SEČ) setkal v plovdivské katedrále sv. Ludvíka s mladými bulharskými křesťany. Po setkání s mládeží se pak Kristův náměstek vydal z katedrály přímo na letiště v Plovdivu, kde ukončil svou apoštolskou návštěvu Bulharska.

Papež Jan Pavel II. se pak po čtyřdenní návštěvě Bulharska vrátil zpět do Vatikánu. Tam se bude hlava katolické církve připravovat na úterní setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Papežova 96. zahraniční cesta během jeho 23letého pontifikátu začala ve středu v muslimském Ázerbádjdžánu, odkud se Jan Pavel II. odebral do převážně pravoslavného Bulharska. Poslední zastávkou jeho cesty byl Plovdiv, druhé největší bulharské město a domov osmdesátitisícové římskokatolické menšiny.

Podívejte se na fotografie z papežovy nedělní cesty a z pobytu v Azerbajdžánu .

Na obsahu článku se podíleli ČTK a Vatikánský rozhlas.