"To není to, co sis myslela," volala během pátečního soudního přelíčení "Graubner vs. Grmolec" mladá redaktorka do redaktorka. "Tady se jedná o nějakých ochranných známkách. Media byla prostě zklamána. Magazínu ChristNet.eu se ale přesto podařilo vypátrat několik zajímavostí.

Jaroslav Grmolec před soudní síní

Jaroslav Grmolec před soudní síní

Foto: MChN - Pavel Fical

Na místě bylo několik novinářů: ČTK, Právo, Česká televize a další dva blíže neidentifikovatelní. Jak se o přelíčení dozvěděli? Někdy to vybraným mediím prozradí jedna ze stran. Některá media poctivě prohlíží seznam soudních přelíčení. A jiná mají "své zdroje", často např. na soudě, které jim za úplatu nebo zadarmo vše dopředu oznámí.

Snad všichni přítomní novináři se těšili na arcibiskupa Graubnera. Každý spor je totiž mnohem lépe pro čtenáře čitelnější, když je personifikován. I já sám spojuji ve článcích obě strany s Grmolcem nebo Graubnerem, aby bylo jasné, kdo je kdo. Kdybych totiž psal jenom "Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž" versus "Arcibiskupské sklepy Kroměříž", čtenář by se v tom nemusel jasně orientovat.

Navíc personifikace velmi pomáhá v orientaci. Spor dvou lidí je vždy poutavější, než spor nějakých dvou anonymní firem. Přitom ve skutečnosti Olomoucké arcibiskupství má v "Grmolcově" firmě paradoxně dvakrát tak větší podíl, jako sám Grmolec. A v "arcibiskupské" firmě nevlastní Olomoucké arcibiskupství 100 %, jenom 70 %.

Ani výsledek přelíčení nebyl mediálně nijak zajímavý. Jestliže nejste ve sporu nijak zangažováni, je pro vás - a tedy i pro media - boj zajímavější než smír. Jenže v pátek došlo jenom k jednomu malému výpadu na začátku a pak se oba právnící chovali velice slušně s cílem dosáhnout smíru. "Arcibiskupská" firma hodně ustupovala. Ale díky tomu zamezila mediálnímu očerňování. To ostatně byl, jak mi jejich právník Šabršula potvrdil, jeden z jeho cílů.

Právnící končí tento spor smírem

Právnící končí tento spor smírem

Foto: MChN - Pavel Fical
Přesto redaktor ČTK končil svou zprávu ze soudy slovy: "Arcibiskup Graubner se stal tématem společenských diskusí nejen kvůli sporu o víno, ale i nedávné  katolické svatodušní mši na sudetoněmeckém sněmu v Norimberku. Mnozí jeho čin kritizují."
   
A nyní těch pár zajímavosti: Jaroslav Grmolec mi řekl, že podali trestní oznámení proti časopisu Světlo , protože "tam jsou velké lži". Proti Radiu Proglas, proti kterému měl velké výhrady, nakonec nic podávat nebude. Radio Proglas mu sice nabídlo možnost vstupu (Radio Proglas uvedlo kdysi pořad, kde byly prezentovány jenom stanoviska jedné ze stran), ale s tím, že by tomu předcházel úvodník. Grmolec přitom naznačil, že by úvodník nemusel být nestranný.

Poslední perla na závěr: Jaroslav Grmolec se mi přiznal, že ve věci sporu kontaktovali televizi Nova oni s nabídkou reportáže o jejich kauze.

Související články a zprávy:

Firma "Olomouckého arcibiskupství" ustoupila před soudem "Grmolcově" firmě
Jak vidí kauzu AVS Olomoucké arcibiskupství a jak Jaroslav Grmolec II.
Jak vidí kauzu AVS Olomoucké arcibiskupství a jak Jaroslav Grmolec I.
Ad: Co se mi nelíbilo na jednání arcibiskupa Graubnera
Co se mi nelíbilo na jednání arcibiskupa Graubnera
Celý: Graubnerův list je lživý a zbabělý
Právní rozbor některých aspektů kauzy vinnařských sklepů
Z bílého, černé!
Kněží prý schvalovali Grmolcův postup proti arcibiskupovi Graubnerovi
Arcibiskup Graubner odmítá obvinění z podvodu, kněží mají číst věřícím dopis
Arcibiskup Graubner ke kauze vinných sklepů
Graubner čelí obvinění z vytunelování vinařské firmy