Překlad článku George Sima Johnstona, který byl publikován na catholic.net

V roce 1963 Rolf Hochhuth ve své divadelní hře Náměstek nařkl Pia XII. ze spoluviny na nacistické genocidě. Od té doby se začalo běžně psát, že Vatikán mlčel, a tudíž se stal spoluvinným za vyvraždění šesti milionů židů. Zkoumání faktů však tato obvinění vznesená proti papeži z různých stran, nikdy však seriózními historiky, vyvrací.

Následují hlavní body, na které je nutno brát zřetel:

- Předtím, než se stal papežem Piem XII., sepsal kardinál Pacelli papežskou encykliku Mit Brennedner Sorge (S palčivou starostí), ve které Pius XI. veřejně odsoudil nacistické pohanství a rasizmus. Dokument byl v březnu roku 1937 propašován do Německa a přečten ze všech kazatelen, což Nacisty velmi rozzuřilo.

- Židovskými učenci, jako je např. Joseph Lichten z organizace B’nai B‘‘rith, bylo zdokumentováno, že Pius XII používal vatikánské finanční prostředky k vykupování židů od nacistů a že Vatikán provozoval rozsáhlou síť úkrytů. Jako skrýš pro uprchlé židy byla využita dokonce i papežova letní rezidence Castel Gandolfo. Papež navíc převzal osobní odpovědnost za děti deportovaných židů.

- Aktivity církve do značné míry přispěly k tomu, že v Itálii sužované nacistickým režimem přežilo více židů než v ostatních zemích. Odhaduje se, že Vatikán zachránil několik stovek tisíc židů, a to byl jeden z důvodů, proč vrchní římský rabín na konci války konvertoval ke katolicismu.

- Na znamení díků za to, co Pius pro židy učinil, daroval Světový židovský kongres v roce 1945 Vatikánu značnou finanční částku. V tom samém roce jeruzalémský rabín Herzog zaslal papeži „zvláštní požehnání za úsilí věnované záchráně židovských životů během nacistické okupace v Itálii“. Když Pius v roce 1958 zemřel, izraelský ministr zahraničí Golda Meir pronesl v OSN dojemný proslov, ve kterém Pia chválil za to samé co Herzog.

- Co by přineslo, kdyby Pius XII. veřejně a hlasitě vystoupil proti nacismu? Mezinárodní červený kříž i Světová rada církví dospěli k stejnému závěru jako Vatikán: snaha o zmírnění utrpení židů bude účinnější, pokud tyto instituce zůstanou relativně zticha. A přesto, Červený kříž za to že mlčel k Holocaustu nikdo nekritizuje.

- V roce 1942 katolická hierarchie v Amsterdamu hlasitě odsoudila otřesný způsob, jakým nacisté zacházejí s židy. Jako odpověď na toto vystoupení byly zdvojnásobeny protižidovské razie a deportace. Ke konci války bylo 90 % amsterodamských židů zlikvidováno. Židovští představitelé se shodli v tom, že veřejný útok Vatikánu proti nacistům by neměl na Hitlera sebemenší vliv, a navíc by vážně ohrozil životy těch židů, kteří byli ukryti v kostelech, klášterech atd.

- Pius XII. ve svém vánočním poselství v roce 1942 ostře odsoudil fakt, že stovky tisíc lidí je perzekvováno „pouze kvůli jejich rase či původu.“ Německý velvyslanec ve Vatikánu si přišel papeži stěžovat, že „se tím přímo zastal židů.“ New York Times dne 25.12.1942 ve svém úvodníku pochválil Pia XII. coby „osamělý hlas volající z ticha kontinentu.“

- Nechutné lži o tom, že Pius potichu naváděl nacisty ke Konečnému řešení se začaly objevovat po uvedení divadelní hry Rolfa Hochhutha Náměstek v roce 1962. Toto dílo je naprostá fikce. Člověk nemusí být psychologem, aby pochopil, proč jej napsal německý dramatik - říká se tomu přenos viny.

- Nakonec několik slov ohledně konkordátu mezi Vatikánem a nacistickou vládou z roku 1933, který Pius XI. podepsal s velkými obavami. Vatikán musel a musí uzavírat konkordáty s vládami, které neschvaluje. Církev má základní povinnost sloužit katolickým věřícím, ať žijí kdekoliv, a musí mít modus operandi se všemi vládami, dokonce i (nebo hlavně) s těmi špatnými. Konkordát s Německem zaručoval katolické sňatky, vzdělání, a vznik nových diocézí. Jeho účelem rozhodně nebylo schválit vládu nacistů. Tu církev odsoudila při mnoha příležitostech.

To je stručný nástin případu. Církev rozhodně nebyla bez chyb, kolik dalších institucí však udělalo tolik co ona?

Článek George Sima Johnstona původně vyšel v časopise Crisis.