Letošní 17. Světový den mládeže začíná tento čtvrtek 18. července. Poutníci se nejprve na několik dní setkají v menších skupinách v jednotlivych diecézích. Česká skupina bude hostem v diecézi St. Catharines, blízko znamých Niagarských vodopádů. Během pondělí 22. července se potom sejdou ke společnému programu, který začíná o den později v Torontu.


Toronto se rozkládá na břehu jezera Ontario, kde byla ještě kolem roku 1790 bažina

Každý poutník obdrží v červenobéžovém batůžku evangelium podle Matouše a svíčku pro sobotni vigilii. Daáe několik suvenýru a informačních materiálů a nepostradatelnou mapu Torontské dopravy, jejíž přednosti jsme již využili.

Program začíná v úterý Festivalem mládeže a večer bude zahajovací mši svatou sloužit torontský arcibiskup, kardinál Aloysius Ambrozic.

Festival mládeže bude probíhat vždy odpoledne až do pátku 26. července a jeho cílem je přiblížit všem poutníkům kulturu jednotlivých zúčastněných zemí. Program nabízí několik set hudebních, tanečních, divadelních a filmových představení, které budou současně probíhat na 25 různých místech. Na programu se podílí účinkující nejen z Kanady, USA a Evropy, ale take z Bangladéše, Ghany či Vietnamu. V rámci festivalu proběhne také premiéra dokumentu o matce Tereze. Festival mládeže skončí před vyvrcholením SDM v pátek v podvečer. V rámci velkého Festivalu mládeže se objeví také mnoho výstav a seminářů, zajímavostí jsou také neformalní diskuse v kavárnách.

V dopoledních hodinách jsou na programu přednášky a katecheze v různých jazycích, mezi nimiž nebude chybět ani čeština. Katecheze v češtine budou v české farnosti sv. Václava.

Kromě duchovního programu a zábavy probíhají po několik dní také sociální projekty - od teoretických přednášek, přes exkurze až po přímou pomoc konkretním lidem.

Ve čtvrtek odpoledne proběhne na Exhibition Place přivítání poutníků se Svatým otcem.

V pátek večer, po skončení Festivalu mládeže, bude v centru města tradiční křižová cesta, která má trvat asi dvě hodiny.

Program vyvrcholí sobotní vigilií na prostranství Downsview park, vzdáleném několik kilometru od centra. Přestože až k samotnému Downsview parku vede trasa metra, poutníci absolvují již od dopoledne přibližně sedmikilometrovou pěší pouť, pro kterou jsou připraveny tři různé trasy. Zvláštní , kratší trasa je pro tělesně postižené.

Svatý otec přijede na prostranství v osm hodin večer a zúčastní se vigilie, která potrvá dvě hodiny.

V noci poutníci přespí na prostranství, kde zůstanou až do ranního přijezdu Svatého otce, který je naplánován na 8.30. O hodinu později začne mše svatá, na kterou budou mít přístup nejen účastníci Světového dne mládeže, ale také veřejnost.

Program bude ukončen poledním Anděl Páně a vyhlašením dalšího Světového dne mládeže.

odpovědný redaktor: Milan Kovář