Představte si to: stovky tisíc mladých na jednom místě, miliony v létě rozbouřených hormonů a lákadla kosmopolitního města s jeho bary, sex shopy a „podniky“ nabízejícími podívanou pro dospělé. Světový den mládeže (SDM) by mohl být tou nejhorší noční můrou každého rodiče. Není.

Foto: Corbis

Rodiče mohou zůstat klidní, alespoň podle ankety, kterou provedla na SDM agentura Reuters mezi třicítkou mladých katolíků přímo na Exhibition Place.

„Pokud se jim dá věřit,“ dodává ale agentura. Mladí uvedli, že nepořádají žádné mejdany, neprovozují sex a nekouří nic nelegálního. Dokonce ani obchody s kondomy, kterými je Toronto proslulé, nehlásí podle Reuters žádné jasné zvýšení prodeje.

I když reportér Reuters sliboval mladým zůstání v anonymitě, všichni, se kterými mluvil, rozhodně odmítali, že by zde měli nějaké milostné pletky.

„Stojí to dost zde být, takže zde nechcete ztrácet čas věcmi, které můžete dělat doma,“ řekl agentuře osmnáctiletý Jake Gadikian z Buffala ve státě New York. “Chodíme venku a bavíme se s lidmi z jiných zemí. To je to nejlepší zapojení se.“

„Chodím zde do postele dříve než doma,“ odbyla reportéra šestnáctiletá Jenna Goff také z Buffala.

Oba dva mladí bydlí spolu s padesátičlenou skupinou v ubytovně 45 minut od Toronta. Oba říkají, že po té, co povečeří a jdou se do komunitního centra osprchovat, nastává čas pro půlnoční modlitbu a zhasnutí světel.

„Většina lidí, co přijde do Toronta, všechno shlédne, ale pak přijdou zpět domů a narazí, bublina splaskne,“ podotýká osmnáctiletý Joshua Koszuta.

„Moc o tom zde neuslyšíte,“ odpověděl osmnáctiletý Jean Baptiste Galpin z Francie na otázku, zda ví něco o „mimoprogramových aktivitách“.

Podle agentury si přesto ale část mladých katolíků užívá. Na některých ulicích v centru města bylo i pozdě v noci slyšet rozdováděné davy a tito mladíci pak přes den vypadají viditelně unaveně. Někteří pak během programu pospávají na chodbách Exhibition Center.

Galpin říká, že někteří z jeho přátel se pokusili jít ven pít, ale bez většího úspěchu. „Máme ve skupině párek, který opravdu rád chodí ven pít, ale mají kartu (že jsou dost staří na to, aby mohli pít alkohol). Takže je to těžké.“

Prodavačka v obchodě s kondomy Condom Shack v centru města, která nechtěla prozradit své příjmení, sdělila, že obchod byl často plný zvědavých mladých katolíků. Ale jenom velmi málo z nich si něco koupilo.

„Měli jsme tu hodně lidí, ale skoro žádný obchod,“ říká. „Myslím, že jsem prodala pět nebo šest ochucených kondomů, ale jinak nic: žádný vibrátor nebo něco takového. Myslím, že katolíci nejsou z těch, co by se zajímali o kontrolu početí,“ dodává.