Oficiálním začátkem Celostátního setkání mládeže byl včera úvodní program v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Zde se představili jednotlivé diecéze, dvě moderátorské dvojice, starosta města a hrabě Kinský, který poskytl část areálu, kde se setkání odehrává. Následovalo seznámení s programem a adorace vedená královehradeckým biskupem Dukou.

Do kostela se doslova natěsnala valná většina účastníků, jen s obtížemi se dalo posunout jen o malý kousek. Z toho pramenila i určitá nespokojenost některých mladých. „Promokl jsem na kost už cestou do kláštera a teď je mi jak v hodně těsném pařeništi,“ řekl poněkud podrážděně jeden z opláštěnkovaných lidí. Vlhkost vzduchu skutečně přesahovala přijatelnou mez a v kostele se velmi těžko dýchalo.

Z těchto důvodů udržovala pohotovost ošetřovna. Při ošetřování prokázal její personál plnou profesionalitu, jenž se snoubila s lidským přístupem. Právě takovým lidem patří dík, protože i přes značnou únavu dokázali vše zvládnout s přívětivým úsměvem.

I když se počet účastníků setkání odhaduje na 4800 a zítra se očekává příjezd dalších nepřihlášených mladých, přesto nejsou problémy s ubytováním. Účastníci mají zajištěny noclehy v místních základních a středních školách, na každé z nich funguje po 24 hodin recepce. V případě nedostatku ubytovacích míst je připravena ještě základní škola a sportovní hala. Nepřihlášení účastníci se mají dostavit do centrální recepce, která funguje v prostorách Střední průmyslové a Vyšší odborné škole ve Studentské ulici.

Cesta na centrální recepci není příliš složitá. Od nádraží ČD stačí projít Nádražní ulici až na náměstí Republiky a jít doleva podél hlavní silnice směr Pardubice a odbočit doprava k poliklinice. Pak je již budova školy vidět, hlavní vchod je označen logem setkání a nápisem Centrální recepce.

Navigaci po městě zajišťují mladí lidé v oranžových tričkách, ti opravdu nikoho nenechají zabloudit. Jako příklad se dá uvést, že na zhruba desetiminutové cestě se dalo potkat šest živých a ochotných ukazatelů. Každý účastník v informační igelitové tašce získá plánek města, podrobného průvodce programem celé akce a další prezentační materiály .

První den setkání proběhl sice náročnějším způsobem, prakticky každý promokl, ale i tak zde panuje poměrně dobrá nálada.