V posledním čísle světového časopisu Newsweek (16. září  2002) vyšla u příležitosti zasedání Světového ekonomického fora v Salzburgu mimořádná obsáhlá příloha věnovaná futurologii, tedy pohledu do budoucnosti – konkrétně do roku 2012. O křesťanství se v ní však takřka nemluví.

Newsweek není možno považovat za ateistický nebo antikřesťanský časopis. Náboženství se věnuje nepoměrně více než např. obdobný český časopis Týden. Nedávno např. přinesl detailní srovnání bible a Koránu. Futurologové se však podle Newsweeku křesťanstvím nyní příliš nezabývají.

Je to pochopitelné. Křesťanští teroristé neshazují letadla na Mekku a Medínu a v Irsku se za použití antikoncepce nestínají hlavy. Futurologové, kteří se zabývají modelováním budoucnosti, ale říkají, že lidi nyní mnohem více zajímá, jaký bude v budoucnu islám. Budoucnosti islámu jsou tak věnovány dva celostránkové články. Křesťanství žádný.

Soudě podle vyjádření mnoha učenců v článcích, stojí islám nyní na křižovatce s dvěmi hlavními cestami. První je militantní islám, který bude mít zřejmě navrch, pokud spojí muslimy v případě útoku na Irák. Západní diplomaté na Blízkém východě říkají, že se dokonce cítí jako v srpnu 1914.

„Je zde cítit, že jsme bezmocní,“ říká Tariq Ramadan, egyptský učenec, jehož děd založil Muslimské bratrstvo. „Nemůžeme dosud mluvit o „střetu civilizací“, ale základy tady jsou a po útoku na Irák budou ještě silnější.“ Muslimové prý budou pokládat invazi za útok na jejich kulturní a náboženskou identitu ze strany státu, který jde jen po ropě.

Na druhé straně je islám, který se otevírá světu.
„Islám je na křižovatce. Pokud se islám integruje do globální ekonomiky bez kompromitace své identity, uvidíme islám realizovat svou roli jako spirituální disciplíny, ne radikální politické síly,“ tvrdí Mustafa Abdel-Wadood, opět z Egypta.

Že ne všichni muslimové považují USA za Satana, nasvědčují i průzkumy: v jednom nedávném, který oslovoval takřka 5 000 lidí ve věku 15 až 25 let v devíti muslimských státech, mladí lidé odpověděli, že jejich nejoblíbenější země jsou právě Spojené státy.

odpovědný redaktor: Milan Kovář