Slovenští katoličtí biskupové, kteří se sešli na pravidelném jednání Konference biskupů Slovenska (KBS) ve Spišské Kapitule na východě země, podporují stanovisko Vatikánu v irácké krizi a nadále pokládají mírovou cestu za jediné možné řešení konfliktu. Pro mírové řešení irácké krize se dnes v Bratislavě vyslovil také slovenský evangelický biskup Július Filo.

Jak informoval novináře po jednání generální sekretář KBS Marián Chovanec, zasedání se zúčastnil také vatikánský nuncius Henryk Józef Nowacki, který biskupům odevzdal výzvu papeže Jana Pavla II., aby se snažili pobídnout i věřící k modlitbám za světový mír.

"Tam, kde selžou všechny lidské prostředky k zachování pokoje a míru, mají věřící ještě modlitbu a půst, jimiž se budou snažit zabránit válečnému konfliktu," dodal Chovanec.

Mírové řešení irácké krize dnes v Bratislavě podpořil také generální biskup evangelické církve augsburského vyznání Július Filo. Připomenul, že pro mír se vyslovili nejenom křesťané, ale také veřejné mínění po celém světě.

"Křesťanství věří v sílu odpuštění, v sílu lásky, která je mocnější než násilí. Násilí je vždy selhání dobrých nástrojů, ztráta trpělivosti," dodal biskup.

Zároveň upozornil, že Světový luteránský svaz (SLS) v minulých dnech vyzval "všechny, kteří kráčejí po cestě války, aby se obrátili na cestu míru". SLS sice podporuje odzbrojení režimu Saddáma Husajna, ale domnívá se, že ještě stále nebyly vyčerpány všechny diplomatické prostředky. "Vyzýváme ke globálnímu odzbrojení a ke zničení všech zbraní hromadného ničení, bez ohledu na to, kdo je vlastní," uvádí se ve výzvě SLS.

Podle Chovance vatikánský velvyslanec také tlumočil katolickým biskupům papežovo poděkování za iniciativu slovenské katolické církve, aby v budoucí ústavě Evropské unie byla zahrnuta také zmínka o Bohu. Podle Vatikánu by totiž bylo dobré, aby "Evropa neopouštěla své základní kořeny".

Biskupové hovořili také o přípravách návštěvy papeže Jana Pavla II. na Slovensku, která by se měla uskutečnit 13. a 14. září letošního roku, a rovněž o chystaných smlouvách mezi církví a státem.

Dalším závažným bodem jednání bylo vymezení diecézí, o které se jednalo na Slovensku již několik let. Biskupové dnes na svém setkání rozhodli, že není třeba zřizovat žádné nové diecéze na severu Slovenska. Rozdělena bude největší, bratislavsko-trnavská diecéze a nově budou vymezeny tři řeckokatolické diecéze v Košicích, Prešově a Bratislavě, přičemž hranice prvních dvou budou shodné s administrativním vymezením obou krajů.