Papež Jan Pavel II. dnes prohlásil Matku Terezu za blahoslavenou. Slavnostní ceremoniál blahoslavení začal v 10:00 SELČ dopoledne na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu za účasti více než 150.000 lidí, katolíků, ale i muslimů. Po úkonu kajícnosti a ztišení začal papež Jan Pavel II. vlastní blahořečení Matky Terezy. Blahořečení předchází kanonizaci, tedy zapsání do seznamu svatých. Kalkatský arcibiskup po zahájení ceremoniálu připomněl nejdůležitější činy Matky Terezy. Poté papež prohlásil Matku Terezu za blahoslavenou a na Svatopetrském náměstí byl současně odhalen její obrovský portrét.

Předtím než začal samotný akt v Římě a Evropa byla ještě ponořena do hlubokého spánku, se již v Indii tisíce lidí začaly scházet ke speciálním bohoslužbám na počest Matky Terezy. Zejména Kalkata, kde neproslulejší adoptovaná dcera Indie téměř půlstoletí působila, se v den jejího blahořečení proměnila v město radosti, napsala agentura Reuters.

"Děkujme Bohu za to, že nám dal Matku Terezu," vyzval kněz Joseph Maliyackal zástup věřících, kteří se sešli ke speciální bohoslužbě. "Dnešek je dnem radosti nejen v Římě, nýbrž i v Kalkatě, kde Matka Tereza pomáhala chudým, nemocným a umírajícím. Žádá nás, abychom pokračovali v její misi míru a služby humanitě. Modlíme se dnes za její rychlé svatořečení," zdůraznil v této souvislosti otec Maliyackal. "

Stovky věřících různých vyznání a řeholnic nejen z Indie ale z celého světa, se sešly také u hrobu Matky Terezy v Kalkatě, který je rovněž zasypán květinami, i na bohoslužbách v dalších indických městech.

Vlastního slavnostního aktu v Římě se účastnila společně s davy poutníků i řada politiků, diplomatů a dalších osobností. V prvních řadách na náměstí vedle nich usedlo i na 2000 chudých lidí, o něž pečuje řád Misionářky lásky, který Matka Tereza v roce 1950 založila v indické Kalkatě. Od té doby počet členek řádu vzrostl na 4500 sester, které působí v 133 zemích světa, v nichž provozují misijní domy, školy a hospici pro chudé a umírající.

V Makedonii v albánské rodině narozená řeholnice, za svého života známá jako "svatá chudých", získala v roce 1979 Nobelovu cenu za mír. Zemřela ve věku 87 let 5.září roku 1997.

Řada věřících se na Svatopetrské náměstí nedostala, protože tento prostor nemá takovou kapacitu, aby je všechny pojal. Podle agentury Reuters se náměstí naplnilo už několik hodin před zahájením obřadu. Někteří lidé v davu, včetně některých indických občanů žijících v Římě, přiznali, že nejsou katolíky, ale že hluboce obdivují působení této ženy. Ačkoli Matka Tereza nikdy neskrývala svou katolickou inspiraci, péčí o chudé a nemocné si získala obdiv hinduistů, muslimů a jiných nekatolíků.

Zpracováno dle zpravodajství ČTK

Matka Tereza během svého života vyzývala svět k péči o chudé. V tom by měla být vzorem k následování a neměla by se stát "modlou vhodnou k uctívání". Každé vyzdvižení člověka i takového formátu, jako byla Matka Tereza, s sebou přináší úskalí. Ve svém článku o svatých (http://www.christnet.eu/magazin/mag.asp?clanek=1644) jsem se tomuto nebezpečí věnoval a srovnával jsem i osobnost princezny Diany s Matkou Terezou, které obě zemřely ve stejné době. Obě tyto ženy byly v době své smrti často srovnávány. Mnohdy k nelibosti některých věřících. Princezna Diana jistě nezachránila tolik lidských životů jako Matka Tereza v Kalkatě, ale z Boží perspektivy Kristova milosrdenství a zájmu o hříšníky může být jejich osud na věčnosti podobný. Článek nabízím čtenářům jako osobní názor na závěr.