Církevními záležitostmi se bude i nadále zabývat ministerstvo kultury. Podle vládních představ z poloviny roku měl církevní agendu přitom převzít vicepremiér Petr Mareš, předseda US-DEU. Při dnešním setkání představitelů vládní koalice na zámku v Kolodějích ale navrhl změnu.

"Půlroční zkušenost z jednání s ministerstvem kultury mě přesvědčila o tom, že v tuto chvíli bychom plýtvali energií při snaze o dohodu. Nemá cenu, abychom dál ztráceli čas," řekl Mareš novinářům po schůzce.

Vládní koalice se podle Mareše pokusí najít model pro financování církví a řešení některých jejích majetkových problémů, ale přesun kompetencí bude lepší prozatím odložit.

"Požádám vládu, abych byl zbaven úkolu připravit nový kompetenční zákon, respektive jeho novelu. Rozhodli jsme se, že se v tuto chvíli nebudeme zabývat otázkou kompetencí, ale budeme prioritně řešit otázky související s financováním církví a smlouvu s Vatikánem," uvedl Mareš.

Premiér Vladimír Špidla oznámil, že někdy na přelomu roku zahájí činnost "pracovní skupina, která tuto otázku (církevních záležitostí) začne podrobněji rozpracovávat".

"Snahou ministerstva kultury bude i v tomto případě, aby majetkové vyrovnání mezi státem a církví realizovala rada vlády s pravomocemi, které by mohly úkolovat i ministerstvo kultury," reagoval pro ČTK na nové rozdávání karet ministr kultury Pavel Dostál prostřednictvím své mluvčí Kateřiny Besserové.

"Můj osobní dojem je, že přinejmenším část ministerstva kultury zájem (předat pravomoci) skutečně neměla", komentoval Mareš své dojmy z dosavadních jednání o předání církevních kompetencí. Původně si myslel, že nezdar dosavadních jednání mezi státem a církvemi byl zaviněn oběma stranami. "Teď už mám pocit, že církve měly pravdu i v některých věcech, kdy jsem o tom pochyboval," dodal Mareš.

Dostál církevní agendu kvůli dlouholetým sporům svého úřadu s církvemi už nechtěl. Spory zejména katolické církve s Dostálem se vystupňovaly poté, co Ústavní soud zrušil některá ustanovení církevního zákona, týkající se právnických osob. Ministerstvo kultury na základě soudního nálezu dospělo k závěru, že nebude evidovat ty charity a diakonie, které provozují sociální, zdravotnická a školská zařízení a podnikají.

Mareš měl církevní problematiku dostat k 1. lednu. Vláda tuto změnu kompetenčního zákona projednávala už v říjnu, kvůli dolaďování detailů ji odložila.

Pro vydání v Magazínu ChristNet.eu upravil Tomáš Zdechovský