Již popatnácté v novodobé historii se o uplynulém víkendu na Svatém Hostýně konala tradiční orelská pouť, na které si tato křesťanská sportovní organizace připomněla pětadevadesáté výročí svého založení. Pouť již tradičně probíhá ve dvou dnech. Zatímco sobota je zaměřena spíše na sport a mladší generaci, na nedělní duchovní program přijíždí několik tisíc členů a příznivců, z velké části tvořený starší generací.

Podle generálního sekretáře Orla Ladislava Kotíka odhadují pořadatelé letošní účast na 10.000 poutníků.

Novinkou letošní pouti byl sobotní běh do vrchu, který startoval na náměstí v Bystřici pod Hostýnem a končil na Hostýně. Více než třicet přihlášených závodníků muselo na pětikilometrové trati překonat převýšení 420 metrů.

Již tradiční součástí orelské pouti jsou v sobotu večer závody v běhu do hostýnských schodů. Letos se tato akce bohužel neobešla bez několika pádů a zranění.

Sobotní program zakončila světelná křížová cesta.

Nedělní mše svatá byla zahájena průvodem orelských praporů.

Orel jako křesťanská organizace má také svou duchovní radu, která má na starosti pastoraci. Tvoří ji většinou kněží, kteří také spolu generálním sekretářem ČBK Mons. Karlem Simandlem celebrovali slavnostní mši svatou. V jejím závěru byl posvěcen základní kámen pomníku, který chtějí orlové na Hostýně postavit.

Mše a následného orelského shromáždění se zúčastnili také hosté. Byl mezi nimi předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který je rovněž členem Orla, hejtman Zlínského kraje František Slavík a mnozí další. Mons. Simandl během shromáždění vyzdvihl roli této organizace, která je podle něj největší v rámci katolické církve.

Křížovou cestou, vedenou P. Dokládalem byla letošní pouť ukončena.

Foto: Stanislav Fidrmuc