Ani Jan Cieslar, ani já, ani nikdo z nás, kteří býváme označováni za “ty liberálnější” v KDU-ČSL, rozhodně a zásadně není přítelem potratů, jak se mi to několikrát snažila vnutit paní Rybová a další bojovníci ve zbrani. Naopak. Jsme lidé, kteří ctí život od jeho počátku, nicméně nemohou přehlížet fakt, že výroky některých militantních odpůrců potratů odrazují lidi jinak sympatizující s křesťansko-demokratickou politikou.

To, co “bratr” Karas a jemu podobní dosud bohužel nepochopili, je fakt, že KDU-ČSL je politická strana, nikoli církev. Má tu být pro všechny, ne jen pro katolíky. A jako politická strana musí uvažovat. Koho osloví militantní výkřiky, objevující se v tisku pokaždé před termínem lidoveckých primárních voleb (ale to je jistě náhoda…)? Koho osloví negativistické výhrůžky o kriminalizaci lékařů nebo matek nebo já nevím koho všeho? Politická strana musí nabízet pozitivní řešení. A proto se již od doby svého angažmá v Mladých křesťanských demokratech, které jsem dlouhou dobu vedla, ptám na nabídku toho pozitivního, co by oslovilo například i mě jako ženu. Stará se tu někdo o matky v obtížných situacích, o svobodné matky, o zlepšení podmínek pro adopci, o oběti domácího násilí a tak dále?

Pane Peroutko, bavíte se někdy s normálními lidmi kolem sebe? S nekatolíky? Nelidovci? Já ano, ptám se jich na jejich názory, třeba když zajdeme na pivo. A víte, co mi odpoví? “No, kdybyste neměli toho Karase, já bych vás i volil/a.” Ano, to je realita. Otevřete oči, pane Peroutko. Pan Karas možná oslovuje konzervativní základnu KDU-ČSL, ale vůbec neoslovuje nečleny své strany, což je, přiznejme si to, ve volbách docela důležité, že? A Váš pokus o přímou úměru v působení pana Karase a vzrůstajících volebních preferencích je opravdu směšný. Podle mého názoru preference nerostou, volby jsme nevyhráli, ale i přes aktivity bratra Karase doufám zůstaneme parlamentní stranou.

Chápu, že se snažíte bojovat za správnou věc (a i já ji považuji za správnou!), ale vylíváte vaničku i s dítětem. A to je mně jako věřícímu člověku opravdu upřímně líto.

Držím proto palce nám všem, kteří i přes působení lidí, jako je poslanec Karas, zůstávají příznivci nebo členy křesťanských demokratů a snaží se obstát v často velmi oprávněné kritice, kterou za jeho výroky od svých známých schytáváme…

Mimochodem, jak může být asistent poslance nezávislým novinářem?

Autorka je členkou KDU-ČSL, pracuje jako ředitelka odboru komunikační strategie MZV ČR

Tento příspěvek je reakcí na článek Karas není v rozporu s křesťanským programem