Poutí mezi dvěma kostely stejného jména - katolickým a evangelickým Salvátorem - upozornili v sobotu 18.6. dopoledne křesťané při mezinárodním víkendovém setkání v Praze na náboženské rozpory v české historii. Na Staroměstském náměstí, kde bylo 21. června roku 1621 popraveno 27 představitelů nekatolického odboje, se v rámci symbolického smíření formou pouličního divadla dokonce pokusili "otočit kolo dějin".

Kat Mydlář vede popraveného na popraviště. Zde mu znovu naroste hlava.

"Divadlo má výhodu, že se dějiny dají zahrát jinak. A tak kat Mydlář kšeft nevzal a hlavy nepadaly. O hlavu přišla jen Smrt. I při legraci tak ovšem člověku mohly vyvstat velmi vážné myšlenky," řekl ČTK Miloš Rejchrt, farář evangelického kostela U Salvátora, kde putování skončilo.



Poutník Miloš Rejchrt

Poutě ulicemi, doprovázené zpěvem a bavorskými pozounisty, se zúčastnilo několik stovek lidí. Happening zaujal i mnohé z turistů, jichž bylo po celý den centrum metropole plné.

"Mezi našimi kostely se stejným jménem existují už dlouho ekumenické vztahy," řekl ČTK Tomáš Halík, kněz z katolického chrámu Nejsvětějšího Salvátora. Občas se mezi sebou kazatelé obou kostelů vyměňují. "Je také řada lidí, kteří chodí na kázání dopoledne k evangelickému Salvátoru a večer ke katolickému," uvedl Halík.


Tomáš Halík promluvil k účastníkům u "katolického" Salvátora


V pouti podle něj byl obsažen prvek smíření dějinných jizev. V roce 1618 byli za protestantské vlády vyhnáni jezuité z nedalekého Klementina. Při násilné rekatolizaci pak ve 20. letech 17. století muselo odejít z Čech na 150.000 evangelíků, včetně německých luteránů, kteří si postavili kostel U Salvátora. "Jsem rád, že téma smíření a zhojení dějinných traumat proběhlo dnes humornou formou, bez sentimentu či triumfalismu, ale s mladistvou kreativitou," dodal Halík.

 Poutnící vcházejí v cíli své cesty do "evangelického" Salvátora. Nad vchodem Kalich.

Text sestaven s použitím zpravodajství ČTK. Foto autor.