Celostátní média, včetně Magazínu ChristNet, podrobně informovala o charitativním obědě pro bezdomovce, který uspořádal kardinál Vlk na Boží hod vánoční  ve svém arcibiskupském paláci. Byl to bezpochyby nejmediálnější oběd tohoto roku, a tak se náš magazín rozhodl celou záležitost ještě investigativně prozkoumat. Přišli jsme přitom na řadu velmi překvapivých skutečností.

Zjistili jsme, že za celou záležitostí stojí vánočky.

Řádové sestřičky z Moravy totiž zasílají kardinálovi Vlkovi jako výraz své lásky a oddanosti (ve vší počestnosti!) každý rok na Vánoce záplavu balíčků s vánočkami. V letech, kdy prezident Klaus nepodepisuje církevní zákony nebo nevrací zpět parlamentu smlouvu s Vatikánem, Vlk řešil delikátní záležitost “Kam s Božím darem“ jednoduše: pozval strýčka Skrblíka, jak laskavě nazývá svého souseda z Hradu, na předvánoční posezení u vánočky. Ten pak napěchoval Vlkovými vánočkami objemný kufr svého služebního Audi A8 De Luxe a pak s nimi celý rok krmil husy na své chalupě na Táborsku. “Po šiškách ze svěcených arcibiskupských vánoček holky rostou jako z vody“, pochvaloval si Klaus.

Naneštěstí však letos, tak jako v každém nepřestupném roce, Klaus podepsáním církevního zákona dal Vlkovi přes hradní plot symbolický políček a tak Vlk musel prohlásit, že Klaus nemá na pravidelnou vánoční vánočku čas. Ubohý Vlk tak stál před těžkým dilematem: „Kam s ním“ - či přesněji kam s těmi metráky vánoček? Boží dar přece nemohl vyhodit a tak musel pozvat někoho, kdo by je zkonzumoval.

Spásnou záchranou se mu stali pražští bezdomovci, kteří se přes zimu nemohou pást a dojídat ovocem ze stromů. Ti pak ve slavnostně nasvícených prostorách arcibiskupského paláce metráky vánoček hbitě zlikvidovali. Navíc tento lidumilný počin dokázal kardinálův tiskový odbor skvěle mediálně zúročit. O likvidační akci „Vánočka“ dojatě referovala celých 47 vteřin v hlavních zprávách redaktorka České televize a na 7. straně v levém dolní rohu o tom dokonce přineslo podrobnou třířádkovou zprávu i Právo.

Nicméně podle exkluzivních zcela neoficiálních zpráv pro náš Magazín se nejednalo vůbec o charitu, nýbrž o ekologickou likvidaci nepotřebného odpadu. Arcibiskupský palác si jako nositel certifikace ISO 9002 pro zacházení s odpady nemohl dovolit žádný skandál, protože se zmíněným certifikátem jsou spojeny nemalé dotace z odpadních fondů EU. Podmínkou dotací je kompletní zpracování arcibiskupského odpadu na ekologické hnojení polí dotovaných sedláků.

Naštěstí se už kardinál nemusí starat o to, kdo a jak bude rozhazovat ekologický odpad na českých polích. Vlk má podle ISO 9002 za povinnost ekologický odpad pouze vyrobit, nikoli už distribuovat.

Články v rubrice Zpoza křa nevyjadřují stanovisko redakce ani autora. Je to prostě blbost. Potrefené husy nebo vlci, nechť si stěžují na Hlavním nádraží.