Václav Havel ocenil, že Sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství. Kritizoval zároveň prezidenta Klause a KDU-ČSL, kteří se stavěli proti přijetí zákona. Rodinu si podle něj představují jako teletník, cituje exprezidenta server iDnes.

Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto zákona o registrovaném partnerství v polovině března. Čeští homosexuálové tak mohou uzavírat svazky. Usnadní jim to například dědění. Zákon nakonec prošel nejtěsnější možnou většinou - ruku pro něj zvedlo 101 ze 177 přítomných zákonodárců. Proti byli zejména křesťanští demokraté.

"Co mě na celé debatě kolem toho tématu nejvíc zaujalo, byla naprosto absurdní ideologie páně Kalouskovy strany a prezidenta republiky, že rodina má mít výhody, protože plodí děti, na rozdíl od homosexuálních párů. To je pojetí rodiny jako teletníku, jako místa, kde se připouštějí býci ke kravám, aby byla telata," uvedl podle agentury ČTK Havel.

"Na tom není nic spirituálního, nic duchovního. To je opravdu materiální, družstevní pojetí rodiny. A to mě na celé diskusi nejvíc rozčilovalo," dodal Havel.

KDU-ČSL: Havlovy výroky jsou nevhodné
Poslanci KDU-ČSL se proti výrokům bývalého prezidenta Václava Havla ihned ohradili.

 "V jednom odstavci se Václav Havel mýlí hned dvakrát. Poprvé, když tvrdí, že je teletník místem připouštění býků ke kravám. To opravdu není. Teletník je chlévem sloužícím k ustájení telat," říká poslanec Jiří Hanuš (KDU-ČSL).

"Druhý omyl spočívá v jeho pochybnostech o výhradním postavení rodiny jako základní společenské jednotky naší společnosti, která nemá za úkol pouhou „reprodukci“, ale především učení, vzdělávání a výchovu. Proto byla rodina po staletí chráněna," dodává poslanec.

Podobným způsobem zareagoval do médií i další poslanec za KDU-ČSL Vladimír Říha. "Nemohu uvěřit tomu, že světově známý humanista, bývalý prezident republiky, se mohl dopustit takového přirovnání, kterým srovnává matky a otce rodin s hospodářskými zvířaty. Výrok Václava Havla považuji za absolutně nevhodný," ohradil se proti Havlovu tvrzení Říha.

Co přinese zákon o registrovaném partnerství
Zákon upravuje vyhradně vznik a zánik svazku osob stejného pohlaví. Bude se uzavírat prohlášením před matričním úřadem a zapisovat se do občanského průkazu. Registrovaným partnerům zaručí nárok na informace o zdravotním stavu a umožní jim dědit stejně jako manželům. Počítá také s jejich vzájemnou vyživovací povinností.

Jeho první znění bylo předloženo ve Sněmovně poprvé již v roce 1998. Jeho existenci od té doby vytrvale odmítá deset z třinácti církví sdružených v Ekumenické radě. V poslední době jediný oficiální hlas podporující registrované partnertství, který zazněl v médiích, přišel ze strany Českobratrské církve evangelické. Když zákon koncem loňského roku prošel Poslaneckou sněmovnou, žádaly církve o jeho odmítnutí Senát a prezidenta. Senátoři je nevyslyšeli, prezident  Václav Klaus ano. Jeho veto uvítal i známý římskokatolický kněz Tomáš Halík, který ale kritizoval i některé postoje proti registrovanému partnerství zaznívající z řad křesťanů. Tomáš Halík navrhoval jako alternativu k tomuto zákonu Institut pečujících osob.

Registrované partnerství prosazoval především premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Dostal se tak do ostrého sporu s názorem prezidenta. Podle Hradu se Paroubek snažil vytvářet dojem, že v debatě o registrovaném partnerství jde o problém svobody a nesvobody.