Každý rok v naší zemi onemocní desítky mladých lidí a dětí nejtěžšími chorobami krve, kde poslední naději na jejich záchranu znamená transplantace kostní dřeně. Mnozí umírají, protože šance na jejich přežití nepřichází včas. Je v našich silách změnit tuto situaci? Ano je. Tak na co ještě čekáme?

Před velikonocemi mě nechali z transfúzní stanice v Českých Budějovicích na vrátnici vzkaz, že jim mám co nejdříve zavolat. Byl jsem chvíli před tím na dárcovství krve a tak jsem se vylekal, zda mi něco nenašli v krvi. Nemohl jsem ráno ani pořádně dospat.

Hned v sedm hodin jsem tam zavolal. Sdělili mi, že se mám dostavit na odběry krve. Byl jsem vybrán jako vhodný dárce kostní dřeně pro jednoho malého chlapce.

Před dvěma roky jsme se s mojí dívkou přihlásili do registru dárců kostní dřeně. Není na tom nic zvláštního. V České republice se do stejného registru přihlásilo více jak 30 tisíc lidí. Ale u nás to bylo díky tomu, že jsme z Chocně znali Josefa Luxe a věděli jsme o komplikacích, kterými procházel při hledání vhodného dárce.

Byli to právě velikonoce, kde Lux četl jedno ze čtení a my jsme se rozhodli, že se zkusíme také přihlásit. Když nepomůžeme jemu, pomůžeme komukoliv jinému.

Josef Lux zemřel. Ale právě jeho síla, se kterou nesl svou nemoc, byla obdivuhodná. Jak mi řekli na transfúzním oddělení, právě onemocnění Josefa Luxe přivedlo do jejich otevřených dveří mnoho lidí, kteří tak rozšířili možnost najít jiskru života pro nemocné.

Před dvěma roky mi zemřel můj taťka a tak vím, co to znamená, když někomu odejde blízká osoba. Taťka zemřel nečekaně a i když to bylo těžké, dokázal jsem se přes to za nějaký čas přenésti. Ale v mém okolí žije mnoho mladých lidí, kterým zemřeli rodiče či sourozenci po dlouhé nemoci. Zde je období na smíření se smrtí daleko delší.

Transplantace kostní dřeně je metodou léčení jinak smrtelných nemocí, jako jsou jisté typy leukémií, krvetvorných útlumů, těžké vrozené defekty imunity či některé nádory. Podmínkou pro transplantaci je nalezení vhodného dárce dřeně. A tak se ptám, na co ještě čekáme? Pomoci můžeme nejen tím, že vstoupíme do registru, ale i finančně.

Rád bych věřil v dnešním světě tomu, že ta naděje, která někomu někde svitla tento rok o velikonocích, bude nadějí na nový život. Vždyť právě o tom byly velikonoce, ne?