Kabinet Jana Fischera nemá kvůli svému omezenému mandátu ambici řešit majetkové vypořádání mezi státem a církvemi. Podle premiéra je však škoda, že připravený kompromisní návrh nakonec spadl pod stůl. Fischer to dnes řekl na schůzce se zástupci církví působících v České republice. Diskutovali také o narůstajících projevech extremismu, xenofobie či antisemitismu v zemi a návštěvě papeže připravované na září.


 
Premiér Fišer a arcibiskup Graubner

"Nemáme možnost řešit nějaké podstatné záležitosti, které potřebují dlouhý čas," podotkl po schůzce předseda České biskupské konference Jan Graubner.

Fischer poznamenal, že jeho vláda s omezeným mandátem nebude přicházet s podstatným řešením majetkového vyrovnání s církvemi. "Tam bude potřeba počkat až po volbách, až bude politicky komponovaná vláda," vysvětlil s tím, že doufá v politickou vůli k řešení.

Předchozí kabinet chtěl vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by částka za 60 let činila asi 270 miliard korun, což setkalo s rozporuplnými reakcemi veřejnosti i některých politiků.

Loni proto vznikla parlamentní komise, která nakonec doporučila sněmovně návrh zákona nepřijmout. Vyzvala vládu, aby s církvemi zahájila nové kolo jednání. Návrh zákona si zřejmě bude muset počkat na výsledek podzimních voleb do sněmovny.

Fischer jej ale pokládá za výsledek dlouhodobě formované debaty a kompromisu. "Že zákon neprošel, samozřejmě považuji za škodu nebo za problém. Ale je jistě možné se k němu později vrátit," podotkl.

Graubner varoval, že s plynoucím časem a měnícími se okolnostmi bude možná potřeba znovu otevřít některé už dojednané věci. Parlamentní komise však podle něj došla k závěru, že církve mohly žádat až třikrát více, než nakonec žádaly. Postoj církví označil za snahu o kompromis poznamenal, že ze strany státu očekává podobně vstřícný postoj.

Fišer jedná (zleva) s Černým za ERC, Graubnerem za ČBK a Daníčkem za židy

Fischer zdůraznil, že velký prostor byl dnes věnován také problematice extremismu. "Tam role a zapojení církví je velmi významná a církve mohou být dobrým partnerem v hledání toho, abychom tuto velmi zlou vlnu zastavili," podotkl.

"Hovořili jsme o jejich komunikaci s jednotlivými resorty. Není to jen ministerstvo kultury, je to řada dalších," poznamenal Fischer. Své ministry prý požádal, aby dialogu s náboženskými obcemi věnovali pečlivou pozornost. Církve a náboženské společnosti považuje přes statistiky ukazující na velkou sekularizovanost české veřejnosti za velmi významný prvek společenského života. "Osvědčuje se právě v kritičtějších situacích, v době krize," vysvětlil premiér.

Předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý zdůraznil, že církve chtějí s vládou spolupracovat i v otázce dokončení českého předsednictví v Evropské unii. "Církve se angažovaly v otázce hodnot, etické orientace. Chceme rozvíjet další projekty," podotkl.

Předseda Federace židovské obce Jiří Daníček Fischera informoval o situaci židovské pospolitosti v ČR. "Vyslovil jsem naději, že ani tato vláda nebude zasahovat do vnitřních záležitostí židovských obcí a židovské federace," poznamenal.

Foto: webové stránky vlada.cz

Magazín ChristNet.eu připravuje aktuální rozhovor s předsedou ERC Pavlem Černým