Osmapadesátiletý pastor Terry Jones je na vedlejší koleji jak společensky, tak nábožensky. Napsal to list The Gainesville Sun. Nechává si říkat doktor, ale titul pochází z kalifornské teologické školy, která nemá licenci a k Jonesovi se nehlásí. Další teologické vzdělání Jones nemá.

Islam Is of DevilAčkoli se vyjadřuje na tiskových konferencích o radikální stránce islámu, korán nečetl. To mu nebránilo vydat letos knihu s názvem Islám podchází od ďábla (Islam is of the Devil). Členové jeho kongregace letos podali žalobu na školní radu za to, že škola jejich děti poslala domů, když přišly na vyučování v tričkách popsaných názvem Jonesovy knihy.

Po Jonesově příchodu do sboru ho přestalo navštěvovat 70 % členů

Když Jones roku 2001 převzal malou církevní obec v Gainesvillu, měla 100 členů. Teď na jeho kázání chodí asi 30 lidí. V letech 2001 až 2008 se svou druhou ženou obec spravovali na poloviční úvazek, od roku 2008 na plný. Tehdy musel kvůli finančním podvodům odejít z německého Kolína nad Rýnem, kde byl také odsouzen za neoprávněné používání doktorského titulu. Jones tvrdí, že vše, co nepochází od Boha, je od ďábla, a to včetně hinduismu, buddhismu i judaismu.

Narodil se v Missouri v roce 1951 a roku 1969 tam maturoval. Dva roky pak studoval na Jihovýchodní missourské státní univerzitě, pracoval v hotelu a stal se pastorem letniční církve v Kentucky. S první ženou Lisou odešel do Německa, aby se věnoval misionářské práci. Seznámil se se zakladatelem floridské kongregace Dove Donaldem Northrupem, stal se jeho přítelem a roku 2001 převzal po Northrupově nástupci vedení. Po smrti první manželky se novu oženil, má tři děti. Dcera Jenny žije v Londýně, syn Luke pracuje jako pastor v otcově církvi a dcera Emma se od rodiny distancuje.

Dcera Jenny: Otec potřebuje pomoc

"Musím o něm jako o otci říci, že má uvnitř dobrou stránku, ale myslím si také, že potřebuje pomoc," odpověděla mailem na otázky německého časopisu Der Spiegel.

Od loňska se od Jonesovy aktivity zajímá floridský daňový úřad. Jeho obec požívá daňových výhod, ale pastor se v jejích objektech věnuje podnikatelské činnosti - na internetu prodává nábytek. Bývalí členové církve, kteří se do USA dostali na základě náboženských víz, tvrdí, že v Jonesově firmě TS and Company 12 hodin denně balili nábytek. Přitom náboženská víza vylučují práci pro ziskové organizace.

Emma, která se s otcem a nevlastní matkou rozešla ještě v Německu, řekla loni o církvi, že je to "sekta, která k poslušnosti nutí nátlakem". "Používají duševní nátlak, říkají, že kdo neposlouchá, Bůh ho potrestá," sdělila v rozhovoru pro Gainesville Sun. Otec se podle ní z majetku církevní obce obohacoval. "Záleželo jenom na tom, jaký zisk jste mu přinesli. Dvanáct hodin denně pro něj pracovali lidé od 16 do 18 let," sdělila Emma.

Při floridské církvi je také akademie, která nemá licenci. Za přísného půlročního režimu v ní klienti pracují, nejsou přitom placeni, nemohou se scházet s rodinami, musí nosit khaki uniformy a vedení obce oslovovat pane a paní. Platí za to v přepočtu skoro 10.000 korun.

Korán v USA hořel již před dvěma lety

V roce 2008 revoltující pastor a malé stádečko jeho věřících zapálili na ulici korán a zajistili, aby z toho vznikl filmový záznam. A všichni je ignorovali. To se týkalo členů Westboroské baptistické církve (WBC) z Topeky v Kansasu, téměř všemi odsuzované skupinky fundamentalistů,  jak upozornil list The New York Times.

Ale plány na obdobný kousek dalšího nevýznamného pastora Terryho Jonese si letos získaly celosvětovou pozornost médií. Na rozdíl od pálení koránu baptisty z WBC se chystaný Jonesův čin časově propojil s kontroverzí kolem navrhované stavby muslimského komunitního střediska v blízkosti místa, kde stály mrakodrapy zničené při zářijovém islamistickém útoku, a přiživil se i na probublávající diskuzi o svobodě projevu a vyznání.

Expert: Mává rukama a říká: "Hej, tady jsem! Podívej te se!" A hádejte co jsme udělali

Giovanni Galucci, konzultant na sociální média z Dallasu pro The Gainesville Sun řekl: „To je ukázkový případ člověka používajícího tradiční zpravodajství k tomu, aby se něco postupně stalo virem... Není to nic víc než reklamní kousek – někdo mává rukama a říká, 'Hej, tady jsem! Podívej te se!' A hádejte co jsme udělali.“

Jonesovi se povedlo dostat do centra pozornosti kolem těchto otázek a naroubovat na ně svou protiislámskou kauzu. Sám říká, že v červenci a srpnu vyhověl více než 150 žádostem o rozhovor, v nichž vyjadřoval své názory na islám a jeho právo šaría. Do poloviny tohoto týdne byly jeho plány na pálení koránu hlavní událostí řady zpravodajských televizních stanic, což je mimořádná dávka pozornosti věnovaná tak okrajové postavě s minimálním počtem stoupenců.

Tiskový tajemník Baracka Obamy Robert Gibbs v kritickém šlehnutí na adresu sdělovacích prostředků prohlásil, že na "Jonesových tiskových konferencích je víc lidí než na jeho kázáních".

Jonesův plán, který byl poprvé zveřejněn v červenci, si do srpna pomalu získával pozornost, především pak v zahraničí. V USA se stal zprávou číslo jedna poté, co se v Afghánistánu proti Jonesovi konaly protesty, a poté, co velitel sil USA a NATO v Afghánistánu David Petraeus varoval, že pálení koránu může ohrozit vojáky.

"Než vypukly nepokoje a než o něm začaly mluvit hlavy států, mohl být jen několika odstavci zmíněnými ve zprávě o připomenutí 11. září," říká šéfeditorka agentury AP Kathleen Carrollová. "Teď už to tuto hranici přesáhlo."

Islám je dílem ďábla

Svým způsobem byly události minulého týdne vyvrcholením nenávistných prohlášení a činů Jonese a několika desítek členů jeho kongregace z uplynulého roku. Jones začal bouřit vlny v Gainesvillu v létě 2009, kdy před svým kostelem vyvěsil nápis "Islám je dílem ďábla". List The Gainesville Sun (který vlastní společnost The New York Times) o tom napsal pod titulkem "Antiislámský nápis na kostele vyvolal nevoli komunity".

Protesty kongregace pokračovaly na podzim, kdy některé děti ze zmíněné církve přišly do školy v antiislámských tričkách, po čemž následoval další článek v místním tisku. Ten už přebrala AP a po ní další média, včetně USA Today či arabské zpravodajské sítě Al-Arabíja.

Uvedená církev si "od toho prvního billboardu prakticky nedala pokoj", prohlásila Jacki Levineová, šéfredaktorka The Gaineswille Sun. Podle jejích slov reportéři opakovaně diskutovali o tom, jak být "odpovědní" při informování o místním dění. "Našlapovali jsme tak opatrně, jak to šlo," konstatovala.

Pálení koránu si získávalo pozornost postupně

Jonesovo oznámení, že spálí korán, nejprve přitáhlo jen malou pozornost. První kratičký článek o něm se objevil na internetové stránce Religion News Service. Ovšem o tomto článku se následně zmínily větší servery jako Yahoo a do konce července už byl Jones hostem v CNN, kde moderátor Rick Sanchez jeho plán označil za "šílený". Dodal ale, že má Jones "alespoň žaludek přijít do jeho programu a nastavit svou tvář".

A pak se vše jen stupňovalo, zprávy v médiích se vršily a násobily následnými reakcemi a ohlasy - i přijatými "protiopatřeními". Ještě před tím, než ve čtvrtek Jones podmínečně odvolal své plány, oznámila agentura AP, že nezveřejní žádné fotografie hořícího koránu, a se stejným prohlášením přispěchala i CNN či Fox News.

Foto: The Blaze, The Gainesville Sun