Exkluzivní rozhovor Magazínu ChristNet.eu s tiskovým mluvčím Strany zelených Tomášem Průšou o atmosféře v kdysi rozhádané straně, nabídce zelených pro křesťanské voliče i tom, zda křesťané vůbec zelené volí. Zeptali jsme se také na styčné body křesťanské spirituality a zelené filosofie dobrovolné skromnosti a trvale udržitelného rozvoje. Na závěr Průša čtenářům přibližuje své vnímání adventu a prozrazuje, co budou mít doma za dárky pod stromečkem.

Tomáš PrůšaNedávno znovuzvolený předseda Strany zelených Ondřej Liška uvedl: „Uvědomuji si, že žádný předseda nedokáže sám vyvést stranu z mimoparlamentního stínu“. Voliči poslali zelené mimo parlament hlavně kvůli jejich rozhádanosti. Vnímáte, Vy, jako mluvčí strany, větší jednotu zelených?

Ano, vnímám, že zelení si uvědomili, kde udělali v minulosti chyby a poučili se z nich. Rychlý přechod z mimoparlamentní do vládní pozice by musel zaskočit asi každou středovou stranu. Zelení v Německu měli obdobný problém a dnes se pohybují jejich preference kolem 20 %. Současné předsednictvo je vcelku vyvážené a věřím, že to přispěje k větší stabilitě strany. Máme 2 roky do nejbližších voleb, což je velká příležitost k usilovné práci.

Chce Strana zelených nabídnout něco specifického křesťanským voličům, nebo považujete dělení voličů do skupin, za zbytečné škatulkování a pojem ˇkřesťanští voliči“ za názorově velmi roztříštěnou skupinu?
Strana zelených je liberální demokratická strana, přesto nabízíme křesťanským voličům program, se kterým se, dle mého názoru, mohou ztotožnit. Podporu církví chápeme jako důležitý bod rozvoje občanské společnosti. Jsme pro důsledné oddělení církví od státu. V otázce církevních restitucí podporujeme urychlené odstranění křivd a bezpráví, které bylo způsobeno zabavením církevního majetku v době komunistického režimu.

Ondřej LiškaMyslíte, že zelené volí i křesťané?
Ano, jsem o tom přesvědčen. U nás ve straně máme samozřejmě také křesťany. Dokonce se v minulosti hovořilo o ustavení skupiny „zelených křesťanů“.

Křesťanská etika a spiritualita svým důrazem na skromnost, střídmost, zejména v tomto adventně - postním období, může mít blízko k zelené filosofii dobrovolné skromnosti a udržitelného rozvoje. Souhlasíte?
Ano, myslím si, že skromnost a střídmost umožní rozvoj a spokojený život nejen dnešním, ale také budoucím generacím. Zelení s oblibou říkají, že nejsou stranou a hnutím na jedno volební období. Domnívám se, že i toto máme s křesťany společné.

Čím Vás osobně oslovuje období Adventu? Vnímáte jej i jako očekávání příchodu Krista?
Advent je pro mě období, kdy se snažím trávit více času s rodinou a vyhýbat se obchodům. Již několik let si pod stromeček dáváme zcela symbolické dárky, protože nechceme toto období trávit utrácením peněz za nesmyslné věci. Já osobně raději koupím skutečný dárek na webu www.skutecnydarek.cz  

Rozhovor je součástí seriálu prezentace politických stran, který byl zahájen po volbě Pavla Bělobrádka předsedou KDU-ČSL

Rozhovor s předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou byl příslíben po Novém roce, stejně tak připravujeme na únor rozsáhlejší dialog s Pavlem Bělobrádkem - sto dnů od jeho zvolení předsedou. Redakce kontaktovala i sekretariáty některých parlamentních stran. Jejich reakce jsme ale zatím neobdrželi.

Foto: Zeleni.cz