Organizace spojených národů včera označila katastrofální humanitární situaci v Somálsku za hladomor a generální tajemník OSN Pan Ki-mun vybídl dárcovské státy k finanční pomoci. Celkem je podle něj třeba na pomoc v Somálsku shromáždit 1,6 miliardy dolarů (27,5 miliardy korun). Další pomoc pro uprchlíky prchající před hladem ze Somálska připravuje mimo jiné i česká nevládní organizace Člověk v tísni. Hladomor má šokující rozsah. Dotýká se 3,7 milionu lidí, což je téměř polovina obyvatelstva země. Desetitisíce lidí již zemřely, většinou šlo o děti,

OSN o hladomoru hovoří, pokud je více než 30 procent dětí v postižené oblasti podvyživených a umírají v ní dva lidé na 10.000 obyvatel denně kvůli nedostatku potravin. Nyní jsou podle OSN hladomorem stiženy dvě oblasti na jihu Somálska - Bakool a Lower Shabelle. Podle koordinátora OSN pro humanitární pomoc v Somálsku Marka Bowdena musela světová organizace tento krok učinit kvůli šokujícímu rozsahu krize. Dotýká se 3,7 milionu lidí, což je téměř polovina obyvatelstva země. "Desetitisíce lidí již zemřely, většinou šlo o děti," zdůraznil Bowden. Situace podle něj vyžaduje okamžitou reakci, aby mohly být zachráněny další životy.

Sucho, které zasáhlo celou oblast Afrického rohu, je nejhorší za posledních 60 let a týká se více než deseti milionů lidí. Milice Šabáb, které ovládají centrální a jižní části země, kvůli tísnivé situaci zmírnily asi dva roky staré embargo na mezinárodní pomoc. Prohlášení jižních území za oblast trpící hladomorem radikální hnutí podle agentury AFP přivítalo a vyjádřilo naději, že pomoc se dostane k obyvatelstvu. Podle serveru BBC byl v Somálsku hladomor naposledy před 19 lety.

Pomoc v podobě přístřešků, potravin, vody a základní zdravotní péče pro asi tisíc somálských uprchlíků v táboře v Etiopii připravuje Člověk v tísni. Informace o pomoci a finanční sbírce jsou k dispozici na internetových stránkách organizace.

Příčiny humanitární krize v Somálsku lze podle prezidenta Africké rozvojové banky Donalda Kaberuky kromě sucha spatřovat i v občanské válce; řešení tak musí zahrnovat i mírovou dohodu, tvrdí. "Jsem překvapen, že lidé vidí hladomor jako důsledek nedostatku dešťů a potravin," uvedl Kaberuka. "Somálsko potřebuje krátkodobé i dlouhodobé řešení pro stabilizaci hospodářství, financí a zemědělství," prohlásil Kaberuka.

Somálsko sužuje občanská válka od pádu autokratického režimu prezidenta Mohameda Siada Barreho v roce 1991 a také opakované přírodní katastrofy. Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida, kontrolují část území včetně poloviny hlavního města Mogadišo i přesto, že se zde nachází mírová mise Africké unie AMISOM podporující přechodnou vládu.

Podle Úřadu vysokého představitele OSN pro uprchlíky opustila kvůli násilnostem více než čtvrtina obyvatelstva své domovy. Letos překročilo hranice Somálska přes 135.000 lidí, aby nalezlo úkryt či potraviny a vodu.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes v Římě vyzvala k dodatečné pomoci pro oblast celého Afrického rohu ve výši 120 milionů dolarů. Z celkové požadované částky by mělo připadnout Somálsku 70 milionů a ostatním zemím, Etiopii, Keni, Džibutsku a Ugandě, 50 milionů dolarů, uvedla podle AFP. Zapomenout by se prý nemělo ani na požadavek zvýšit pomoc pro Súdán a Jižní Súdán o 37 milionů dolarů.

Více informaci na webu nevládní organizace Člověk v tísni.

foto: Reuters