Kdy začne první útok a nová válka v přímém přenosu vyplní program v našich televizích? To je otázka, kterou si kladu pokaždé v nočních hodinách, když dělám zpravodajství Magazínu ChristNet.eu. Ale jak tak o tom přemýšlím, nevím s kým budou Spojené státy americké vlastně bojovat? S terorismem, Usama bin Ladinem, Talibanem či islámem?

Dne 11. září jsem byl šokován chladnokrevností teroristického útoku. Záběry letadla, které narazilo do Světového obchodního centra v přímém přenosu byly doopravdy děsivé. V ten moment jsem si byl plně vědom toho, že tento čin budou chtít Spojené státy nejspíše potrestat a plně jsem s tím souhlasil.

S přibývajícím časem jsem se trochu vychladl. Už druhý den byl známý pachatel, který za tímto činem stál a to arabský milionář Usama bin Ladin. Další dny už se začalo spekulovat o možné válce.

USA vyzvalo státy k uzavření hranice, USA vyzvalo hnutí Taliban k vydání Usami bin Ladina, USA ……

Každé slovo samozřejmě ihned podpořilo Německo a Velká Británie. Prý proto, aby neztratily politický vliv v Evropě. Jde tedy o ráznou odvetu, nebo o upevnění moci nějaké velmoci?

V tu chvíli jsem si uvědomil, že mi není jasné, zda je vyhlášena válka terorismu, nebo se jen někdo chce zbavit starých zbraní a vyzkoušet si zbraně nové.

Ale opět došlo k zatahování náboženství do konfliktů. To, že hnutí Taliban vyhlásí "džihád" proti západnímu světu (kam patříme i my) na obranu své víry, byl očekávaný krok jako reakce na tvrdý postoj USA. Taliban volá k obraně islámu.

Na druhé straně USA ubezpečuje, že o náboženskou válku s islámem vůbec nejde. Ale rétorika Spojených států, které prohlašují, že půjde cituji: "o křížovou výpravu do Afganistánu" tomu vůbec nenasvědčuje.

Přiznávám se, že mi celá situace přestává být z hlediska náboženského jasná. Myslím si ale, že kdyby se všichni ti rádoby teroristé i "soudci teroristů" pořádně podívali do koránu a bible, nemusel by celý svět žít v napětí, kdy vypukne další světová válka.