Po evropském setkání mladých v Praze bude Duka zvolen představeným komunity v Taizé

Arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Vít Luštinec / Creative Commons

30. prosince bratr Alois ve štrasburské katedrále oznámil, že příští evropské setkání se bude konat od 29. prosince 2014 do 2. ledna 2015: "Sejdeme se k němu ve městě, které se nachází v samém středu Evropy. Bude to město Praha."

Pražský arcibiskup, kardinál Duka, předseda České biskupské konference, a předseda Ekumenické rady církví v ČR, Daniel Fajfr, přijeli do Štrasburku zvlášť při této příležitosti. Magazínu ChristNet.eu se ihned po vydání této senzační zprávy podařilo zjistit, že kardinál Duka převezme od bratra Aloise žezlo z Taizé a opustí funkci pražského arcibiskupa. Tuto funkci má za pravidelné padesátikorunové příspěvky na účet portálu ChristNet.eu již slíbenou generální sekretář ČTK Tomáš Holub. (Když budete, přátelé, také posílat korunky, nějaké teplé místečko Vám určitě najdeme, to je jasná věc, nebojte se! Pán je blízko! – pozn. red.)

Kardinál Dominik Duka tuto zásadní informaci nesdělil přímo, ale mezi řádky je jeho odchod do teplejších a vzdušnějších krajin poblíž Atlantiku cítit. Doslova řekl: „Milí mladí přátelé! S radostí vás zvu na mezinárodní setkání mladých křesťanů, které připravuje komunita Taizé v České republice v Praze, v městě, které leží ve středu Evropy a které je od počátku našich dějin duchovním i kulturním centrem nejenom naší vlasti, ale celé střední Evropy. Čekají Vás zde příjemné inverze, málo sluníčka, ale to nevadí. Po odjezdu z Prahy si to vynahradíme. Uvítá vás monumentální panoráma Pražského hradu s katedrálou sv. Víta, která je skoro tak krásná jako u nás v Cluny. Tu nám ale bohužel republikáni zničili. Těší se na vás také vaši bratři a sestry křesťanských církví a doufají, že prožijete přelom let 2014-2015 v naší matce měst, Praze a pak zase odletíme do teplých krajin jako tažní ptáci. Nebojte se a přijeďte. Pár dní inverze ještě nikoho nezabilo“.

Daniel Fajfr pokračoval: Milí mladí přátelé! Připojuji se k panu kardinálovi a jménem církví sdružených v Ekumenické radě církví v ČR vás všechny srdečně zvu na setkání do Prahy, do města v srdci Evropy a těším se samozřejmě i na Holuba na báni, dodal důstojný pán z ekumeny. Věříme, že díky vaší přítomnosti a modlitbám ono srdce Evropy omládne. Těšíme se na vás, vezměte sebou své přátele, a za rok, dá-li Bůh, na viděnou i na loučenou, bratře kardinále.

Mladí na toto oznámení ihned reagovali a zdá se, že změna na trůnu arcibiskupském jim také nezůstala utajena. Zde je několik úryvků ze zpráv,které jsme obdrželi:

Je to neuvěřitelné! Prostě tomu nemůžu uvěřit! Je to tak skvělá novina, konečně budeme mít Holuba v hrsti. Už bylo dost ošklivých restitučních vrabců,“ dodala tajemně první dáma reagující na senzační novinu ze Štrasburku! „V podstatě jsem byla na setkání v Praze už v roce 1990, protože mě maminka zrovna čekala. Možná, že zrovna to byla chvíle, od kdy mám Taizé ráda. Nemůžu se dočkat, až uvidím v Praze tolik mladých křesťanů“. (Alžběta Mrkvičková, 2 roky, Praha)

Vybavují se mi obličeje poutníků sedících u našeho kuchyňského stolu v roce 1990. To mi byly asi dva roky a bál jsem se. Nyní je mi 84 atěším se a doufám, že jako země obstojíme! Praha má určitě co nabídnout. Hlavně holubů je všude plno a jsou to nejkrásnější ptáci na světě. Snad budeme mít co nabídnout i jako lidé, farnosti a domácnosti a otevřeme nejen své dveře, ale i holubníky. (Petr Zmoklý, 84, Postoloprty).

Článek je součástí silvestrovského vydání. Setkání Taizé se v Praze skutečně bude konat. Změna na arcibiskupském stolci je plod choré mysli nejmenovaného člena redakce. Další necenzurované informace najdete na adrese http://www.taize.fr/cs