Film Nemilovaní: citlivý exkurz do rozpadu vztahu

ilustrační foto: detail z prezentačního plakátu k filmu Nemilovaní
Autor: www.csfd.cz

Do českých kin na začátku roku 2018 doputoval snímek Nemilovaní, oceněný porotou na prestižním festivalu v Cannes. Na půdorysu rozpadu jednoho partnerského vztahu vypráví příběh o tom, jak tragické následky může pro náš život mít nepřijetí a absence lidské blízkosti.

Ruský režisér Andrej Zvjagincev na sebe poprvé upozornil svým hluboce promyšleným debutem Návrat z roku 2003 o nalezení vztahu otce k dětem. Jeho Leviatan zase dovedně skloubil společenskou kritiku s komorním vztahovým dramatem. Nemilovaní (přesnější překlad původního názvu Něljubov by zněl Neláska) jsou teprve jeho pátým celovečerním dílem.

Žeňa a Boris se rozvádějí a poslední, co je ještě drží pohromadě, je prodej bytu. Oba už mají jiný vztah. Žeňa spí se starším bohatým mužem, Boris čeká dítě s velmi mladou a duševně nevyrovnanou kolegyní z práce. O dvanáctiletého syna Aljošu nestojí ani jeden z nich, odpovědnost za něj hází jeden na druhého. Zlom v celém příběhu nakonec způsobí sám Aljoša, který se stane svědkem rodičovské hádky.

Přihlížíme dramatickému vyprávění příběhu o lidech, kterým zdánlivě vůbec nic nechybí. Mají dobrou práci, jsou materiálně zabezpečeni, žijí v dobrých životních podmínkách. Přesto strádají, jsou nešťastní a vzájemně si ubližují. Sami jakoby byli příčinou, pro kterou se jim nedostává toho, po čem zjevně nejvíce prahnou.

Režisér nepotřeboval žádné zvláštní prostředky, aby vyvolal v divákovi velmi silný zážitek. Jeho tajemné kouzlo spočívá v citlivé práci s herci, které přivedl k civilním a přesvědčivým hereckým výkonům. Nezůstal přitom jen u popisu vzájemného odcizení a projevů zášti, pokusil se diváka vést k tomu, aby porozuměl jednání hlavních aktérů.

Film Nemilovaní: citlivý exkurz do rozpadu vztahu

plakát filmu
Autor: www.csfd.cz

Kamera si často jakoby zachovává diskrétní odstup od postav, jindy důvěrnou zónu prolamuje, zejména při intimních scénách. Nikdy však neuhýbá před dramatickým příběhem a utrpením postav, naopak soustředí se na podstatné a napomáhá ve stále větší usebranosti. Odstředivě mohou působit pohledy do zasněžené krajiny. Ty však nakonec vhodně dokreslují chlad, který hlavní protagonisté ve svých vztazích prožívají.

Nejvíce režisérovy pozornosti se těší Žeňa. Příběh je jakousi ilustrací zvláštního paradoxu, na který již kdysi upozornil Erich Fromm. Neschopnost milovat je u mnoha lidí podmíněna tím, že se jim nikdy lásky nedostalo, nedokáží ji tedy ani sdílet. Žeňa tento smutný fakt dokazuje sama na sobě, když vyjevuje svému novému partnerovi, že se cítí poprvé milována. Její matka se k ní vždy chovala bezcitně, Žeňa proto nedokáže najít cestu sama k sobě a ze stejného důvodu neumí lásku dát ani svému dítěti.

Utrpení se pro malého Aljošu stává nesnesitelným, když slyší hádku rodičů. Otec i matka se v ní zříkají odpovědnosti za jeho další výchovu. Aljoša odchází a nevrací se. Až v tu chvíli rodiče prohlédnou a uvědomí si svou ztrátu, ale na lítost je pozdě. Jak snímek výstižně ukazuje, tíha nelásky, ba rostoucí nenávisti mezi oběma partnery často padá především na dítě, němou oběť vzájemných sporů. Přestože si toho rodiče nejsou vědomi, zanechávají na jeho duši hluboké šrámy.

Jak Zvjagincev výmluvně ukazuje, dítě by se nikdy nemělo stát rukojmím protichůdných zájmů rodičů a hromosvodem jejich vzájemné zášti. Neschopnost udržet si vztah je v dnešní společnosti stále tíživějším problémem. Každé druhé manželství se rozvádí, většinou kvůli rozdílnosti povah nebo nevěře. Manželé trpí neschopností řešit konflikty a komunikovat o svých potřebách.

Film Nemilovaní pomáhá divákovi pochopit, že společnost zaměřená na výkon a měřitelný úspěch vytlačuje z horizontu naší pozornosti důležité lidské hodnoty, a tím náš život ochuzuje. Zatímco dříve byl život chápán jako lidský úděl, který je třeba přijmout takový, jaký je, v konzumní společnosti se partner lehko stává pouhopouhým prostředkem k naplnění aktuálních potřeb. Naopak tam, kde je věrnost zůstala důležitým ideálem, může se i manželská krize stát šancí k tříbení a kultivaci partnerského vztahu.

 

Režie: Andrej Zvjagincev

Scénář: Oleg Negin, Andrej Zvjagincev

Hrají: Marjana Spivak, Matvěj Novikov, Aleksej Rozin, Marina Valsiljeva

Drama Rusko / Francie / Německo / Belgie, 2017, 127 min


Autor recenze je katolický kněz, jezuita