Před drahnou řádkou let, za socialismu, který už vy mladší ani nepamatujete a my starší raději nevzpomínáme, koloval tento vtip: Dotaz na Radio Jerevan: „Kdy bude líp?“ Odpověď Radia Jereven: „Líp už bylo.“

Těžko nemohl tento vtip napadnout starší čtenáře úžasného billboardu ČSSD, na kterém stálo S NÁMI BUDE LÍP. Jako by do této doby osm let v naší zemi vládli ufoni, nebo někdo jiný, jen ne socani. Podobně „vtipný“ nápis MYSLÍM TO UPŘÍMNĚ pod vyretušovanou dětskou tvářičkou premiéra mne nenechal lhostejným. Když jsem viděl další socialistické politiky, kteří se nasmívali nad tímto nápisem, myslel jsem zprvu, že jde o karikaturu a zlomyslnou parafrázi premiérova billboardu. Nikoliv. Mysleli to upřímně a doopravdy. Z toho plyne, že jim reklamní kampaň musel vymyslet vnitřní nepřítel, sabotér a záškodník strany v jednom. A podle toho také dopadli…

Výsledky voleb jsou ovšem pro mnohé žalostné tak jak tak. Předně volební účast třiceti procent oprávněných voličů je jasným vzkazem otrávenosti z politických tanečků posledních let. Kdo na tom mohl vydělat? Jen ty strany, které mají stabilní velkou politickou základnu a disciplinované voliče- tedy KSČM a lidovci.

Ve všech krajích, kromě jihomoravského, zvítězila ODS. Ale mohlo by to být Pyrrhovo vítězství. Zdaleka totiž nejde o uznání kvalit práce a politiků ODS. Spíše jde o negativní volbu ČSSD, což se ostatně ukazuje i v lhostejném přístupu nevoličů. Pro ODS je to ale jednoznačná šance. Za necelé dva roky ovládnou i ústředí politiky, kraje už mají v hrsti, jen obecní úřady jsou jakž takž vyvážené. Nezaznamenal jsem doposud žádný věcný a perspektivní program ODS, snad se tedy vzchopí do parlamentních voleb a nabídnou opravdovou alternativu k socialistickým sociálně-inženýrským nápadům, kterými nás v posledních letech hojně zásoboval pan Špidla a jeho boys. ODS má dveře otevřené a je jen na ní, jak přesvědčí. Poměr podivných zjevů je tam ovšem stejný, jako proporční zastoupení stejných existencí v ČSSD, takže se ještě můžeme na ledacos těšit.

Komunisté si budou v tichosti budovat záložní pozice. Opozice je výhodná, dobře placená a kromě mlení pantem je žádnou námahu nestojí.

Lidovci už pár měsíců dobře otáčejí kormidlem, aby jejich lodička zůstala v hlavním proudu. Šílené nápady socialistů se tu a tam panu Kalouskovi podaří zmařit, jinde aspoň řekne své a je brán za příčetného člověka, který umí sečíst dvě a dvě a netvrdí, že za určitých okolností je to pět, jindy tři. Příští volby by měly dopadnout tak, že zvítězí ODS, ale bude potřebovat právě lidovce, aby měla převahu úplnou a jasnou. Být Kalouskem, nebál bych se přitvrdit v názorech a především si uvědomit, že staří voliči KDU-ČSL vymírají a bylo by dobré poohlédnout se po mladých. Nabídnout jim smysluplný, rozumný a evropsky konzervativní program je velkým a sebezáchovným úkolem lidovců.

Jak dopadly volby? Vlastně docela dobře. Lidé už pochopili, že jde jen o mírné variace na dané téma, ať už bude u vlády kdokoliv. Proto jim nestojí za to, aby se vypravili k volbám. Dá Pán Bůh, že jednoho dne už konečně vyhlásíme konstituční monarchii, nebo nějakou osvícenou diktaturu. Bude to levnější.