Opakovaně se sám sebe ptám, zda prezentace sexuální orientace někomu slouží, popřípadě jak?! Došel jsme k názoru, že neslouží nikomu. Mám několik známých, kteří jsou homosexuálové. Nikdy jsem to však nezkoumal a nikdy mě to nějak zvlášť nezajímalo. Sexuální orientaci a intimní city totiž považuji za věc soukromou a jakoukoliv jejich veřejnou prezentaci za formu osobní exhibice.

V případě biskupa Bicana, který veřejně hovoří o své sexuální orientaci a citech však šlo nejspíše ještě o něco jiného. Veřejně obhájit porušení manželského slibu a opakované veřejně tvrzené nepravdy formou relativizace všeho, co by mohlo jeho chování vzdalovat od běžných norem. Bohužel tím opravdu udělal křesťanství medvědí službu…

Na otázku Michaely Jílkové na iDnes, zda by měl být biskupem, protože se od biskupa očekávají určité zásady chování, Bican tvrdí, že biskup žádné církve není úplně ideálním představitelem toho řádu. „Jsme jenom normální lidé, kteří se vědomě, nebo nevědomě dopouštějí nějakých hříchů.“ Relativizace morálních norem tímto způsobem je však v podání biskupa, nositele hodnot, dosti mimo mísu.

Je pěkné, že si pan biskup pak vzpomene na odpuštění, které se dostalo svatému Petrovi, který Ježíše třikrát zapře. O to je však smutnější, že si nevzpomene na Husova slova o pravdě a o nutnosti jí neustále hledat. Biskupský úřad má několik zásadních rysů a jedním z nich je i úřad učitele. Jak může někdo učit pravdu, když její hodnota se ztrácí v relativizované lži?

Chování biskupa Bicana bohužel není problém pouze Československé církve husitské, ale problém věrohodnosti všech křesťanských církví. Pokud chceme být totiž věrohodní, musíme se snažit základní zásady dané křesťanstvím snažit dodržovat, přestože to mnohdy může být velmi těžké. S mnohými skutky, které jsou spojené s biskupovým osobním životem mohu nesouhlasit, jde však o jeho soukromou záležitost a já to v zásadě respektuji. Pokud chce však hlásat "pravdu" a sám opakovaně lže, měl by odstoupit!

Autor pracuje jako odborný poradce v oblasti komunikacepublic relations a styku s médii.