Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany

Domácí zpravodajství

Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany

Vlastní zpráva / 29. 3. 2018 0:00

Křesťané slaví ve čtvrtek první ze čtyř svátečních dnů Velikonoc, který je známý jako Zelený čtvrtek, den poslední večeře Páně. V tento den umlknou všechny zvony, neboť symbolicky "odletěly do Říma", opět se rozezní až na Bílou sobotu. To ale neplatí pro zvony evangelických kostelů, respektive i evangelíci tuto tradici respektují, nicméně není pro ně problém ji z nějakého důvodu porušit.

Ze světa

Památku zavražděné židovské ženy přišly uctít tisíce Francouzů

ČTK / 28. 3. 2018 23:33

Památku zavražděné židovské ženy přišly uctít tisíce Francouzů Tisíce Francouzů přišly dnes vpodvečer na pařížské náměstí Nation, odkud vyšel pietní průvod na počest zavražděné pětaosmdesátileté židovky Mireille Knollové. Podle deníku Le Parisien pochodovalo alespoň 10.000 lidí, v čele s několika ministry a dalšími osobnostmi. Rozruch vyvolal příchod šéfky Národní fronty (FN) Marine Le Penové a lídra krajně levicového uskupení Nepodrobená Francie Jeana-Luca Mélenchona, které organizátoři z Rady židovských institucí ve Francii (Crif) na shromáždění nechtěli.

Domácí zpravodajství

Do katolických kostelů se vracejí postní kasičky. Evangelíci pak vybírali na syrské uprchlíky

Vlastní zpráva / 27. 3. 2018 21:42

Do katolických kostelů se vracejí postní kasičky. Evangelíci pak vybírali na syrské uprchlíky Do katolických kostelů po celé republice vrací věřící od Květné neděle desetitíce postních kasiček, do kterých střádali v postním období peníze pro potřebné. Lidé si kasičky v polovině února rozebrali v kostelech a charitách. Také Diakonie Českobratrské církve evangelické vyhlásila postní sbírku a to na syrský uprchlický tábor v jordánském Zátarí. Lidé, které z domovů vyhnala válka v Sýrii, tu tráví mnohdy už šestý rok.

Ze světa

Čínské úřady zatkly biskupa podzemní katolické církve

ČTK / 27. 3. 2018 21:04

Čínské úřady zatkly biskupa podzemní katolické církve Čínské úřady zatkly biskupa čínské podzemní katolické církve, která zachovává loajalitu papeži. Vincent Kuo Si-ťin byl zadržen ve své diecézi, informovala dnes agentura AP. Kuo měl přitom z úřadu odstoupit v rámci historické dohody Vatikánu a Pekingu ohledně jmenování biskupů.

Domácí zpravodajství

Květnou nedělí začíná pašijový týden

ČTK, red. / 25. 3. 2018 17:28

Květnou nedělí začíná pašijový týden Květnou nedělí, poslední nedělí před Velikonocemi, začíná podle křesťanské církevní tradice pašijový týden. Pro křesťany je toto období nejvýznamnějším liturgickým týdnem v roce. Květná neděle je jeho slavnostním úvodem, otevřením brány do Svatého týdne a velikonočních svátků. Od následujícího Zeleného čtvrtka do Velikonoční neděle souvisí liturgie s biblickým zachycením příběhu zatčení, odsouzení, ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)