Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Mír v Sýrii i rozvahu v rozhovorech o KLDR žádal papež František ve velikonočním poselství

Ze světa

Mír v Sýrii i rozvahu v rozhovorech o KLDR žádal papež František ve velikonočním poselství

ČTK, red. / 1. 4. 2018 19:28

Konec "probíhajícího vyvražďování" v Sýrii či "ovoce moudrosti" pro osoby odpovědné za řešení diplomatické krize kolem KLDR. I tato přání dnes ve Vatikánu vyslovil papež František ve velikonočním mírovém poselství před tradičním požehnáním Městu a světu. V projevu zmínil také konflikty v Jemenu, Jižním Súdánu či na Ukrajině.

Domácí zpravodajství

Dnes je Bílá sobota, večer se začíná slavit zmrtvýchvstání. Židé mají svátek Pesach

ČTK / 31. 3. 2018 11:00

Dnes je Bílá sobota, večer se začíná slavit zmrtvýchvstání. Židé mají svátek Pesach Dnes je Bílá sobota - den modliteb, rozjímání a půstu. Některé křesťanské církve slaví v noci z dneška na Velikonoční neděli vigilii vzkříšení - liturgickou připomínku zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato "noc nocí" spojena se zapalováním ohňů před kostely a zažeháváním velikonočních svící vnášených pak do chrámů jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa.

Ze světa

Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí

Vlastní zpráva / 30. 3. 2018 11:48

Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí Papež František na závěr obřadů spojených se Zeleným čtvrtkem navštívil nejstarší římskou věznici Regina Coeli. Sloužil tam bohoslužbu, krátce se setkal s nemocnými vězni a nakonec umyl nohy 12 trestancům. Rituál mytí nohou odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. Papež se vězňům svěřil, že musí podstoupit operaci šedého zákalu, a v přeneseném významu je přitom vyzval, ať "si zachovávají čistý zrak, aby mohli šířit naději".

Ze světa

Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude

ČTK / 30. 3. 2018 11:42

Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude Vatikán popřel, že historická smlouva s Pekingem ohledně jmenování biskupů v Číně bude podepsána do konce měsíce, jak tvrdil jeden z biskupů čínské státní církve. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na mluvčího Vatikánu Grega Burkea.

Domácí zpravodajství

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Krista. Papež se modlil v Koloseu

ČTK / 30. 3. 2018 10:54

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Krista. Papež se modlil v Koloseu Křesťané si dnes připomínají ukřižování Ježíše Krista, je Velký pátek. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. Obřady na památku jeho umučení chystají katolické kostely i evangelické sbory. Velký pátek je letos v Česku třetím rokem státním svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna v řadě.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)