Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Otázka anglického jazyka rozděluje kamerunskou církev. Biskupství varuje před genocidou

Ze světa

Otázka anglického jazyka rozděluje kamerunskou církev. Biskupství varuje před genocidou

La Croix Africa / 17. 10. 2017 13:38

Násilnosti, které otřásly 1. října anglofonním západním Kamerunem, byly reakcí na symbolické vyhlášení nezávislosti. Uvnitř episkopátu však vyvolaly rozdílné reakce. Biskupství v Bamendě, kam anglicky mluvící region spadá, rovněž hovoří o „genocidě“ a „etnické čistce“. Toto stanovisko se však Národní kamerunská biskupská konference (CENC) v následujících dnech snažila zjemnit.

Ze světa

Papež nepřímo kritizoval USA, že vystoupily z dohody o klimatu. Mluvil i o zranitelnosti migrantů

ČTK, rad.vat. ,red. / 17. 10. 2017 9:16

Papež nepřímo kritizoval USA, že vystoupily z dohody o klimatu. Mluvil i o zranitelnosti migrantů Papež František v pondělí nepřímo kritizoval Spojené státy za to, že vystoupily z pařížské dohody o ochraně klimatu. Jeho projev v římském sídle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) si vyslechli ministři zemědělství a diplomaté zemí G7.

Ze světa

Papež František svatořečil 35 lidí, převážně mučedníky z Ameriky

ČTK / 17. 10. 2017 9:12

Papež František svatořečil 35 lidí, převážně mučedníky z Ameriky Papež František při nedělní bohoslužbě na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu svatořečil 35 lidí. Je mezi nimi i 30 osob, které byly zavražděny při pronásledování katolíků v Brazílii v 17. století. Mezi dalšími svatořečenými byli tři lidé z Mexika, označovaní za dětské mučedníky z Tlaxcaly. Poslední dva svatořečení jsou dva evropští kněží.

Domácí zpravodajství

Biskup Holub se distancoval od předvolebních článků v časopisu RC Monitor

Vlastní zpráva / 13. 10. 2017 20:41

Biskup Holub se distancoval od  předvolebních článků v časopisu RC Monitor Články podle něj například v některých pasážích překračují hranice, které křesťanství jasně dělí od štvavé a nenávistné ideologie. Holub zpochybnil i komentář, který věřícím voličům doporučuje vybrat strany prosazující odklon od Evropské unie. Plzeňský biskup své výhrady vůči článkům adresoval otevřeným dopisem šéfredaktorce, redakční radě a teologickému poradci časopisu.

Domácí zpravodajství

V olomoucké katedrále budou v sobotu vysvěceni dva noví biskupové. Očekávají se tisíce věřících

cirkev.cz / 11. 10. 2017 21:16

V olomoucké katedrále budou v sobotu vysvěceni dva noví biskupové. Očekávají se tisíce věřících Událost, jaká se v Olomouci uskutečnila naposledy před 27 lety, proběhne v sobotu 14. října v katedrále sv. Václava. Biskupské svěcení zde přijmou dva kandidáti, které papež František v červenci jmenoval pomocnými biskupy olomoucké arcidiecéze: Mons. Antonín Basler a Mons. Josef Nuzík. Očekává se účast několika tisíc věřících a většiny biskupů.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)