Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelický kostel s farou na olomouckém nábřeží přibyl na seznam kulturních památek

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 23. února 2015 18:28
Evangelický kostel s farou na olomouckém nábřeží přibyl na seznam kulturních památek

Evangelický kostel na olomouckém nábřeží
Autor: Wikipedia.org / Mariusz Kubik / Creative Commons

Olomouc - Kostel společně s budovou farního sboru Českobratrské církve evangelické stojící na nábřeží v Olomouci byl zařazen do seznamu kulturních památek. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, kterému je k zapsání na seznam památek navrhli olomoučtí památkáři. ČTK to řekl Vlastimil Staněk z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ). Podle odborníků je stavba spjatá s historií města a je ceněna nejen kvůli architektonickým hodnotám, ale i z pohledu kultury a historie. 

Stavbu kostela, která byla dokončena v roce 1920, navrhl německý architekt Otto Kulhmann. "Architekt vynikl specializací na sakrální evangelickou architekturu, kterou projektoval pro církevní sbory v Německu a na území dnešního Rakouska. Výrazně zasáhl i do sakrální tvorby tohoto druhu v českých zemích," uvedl Staněk. 

Na nároží ulic Husova a Blahoslavova nejprve vyrostl na začátku 20. století evangelický sborový dům v novogotickém stylu podle návrhu olomouckého stavebního inženýra Cyrilla Knoba. Na stavbu kostela již podle památkářů tehdy nedošlo a sál se štukovou stropní výzdobou v přízemí sborového domu sloužil po dlouhý čas jako modlitebna. Od myšlenky stavby kostela ale obec neustoupila. "K jeho realizaci hledala nový styl, kterým by se odlišila od německé evangelické obce a který by zároveň prezentoval jejich ideje a splňoval nároky moderního proudu architektury," doplnil Staněk. Sbor nakonec oslovil Otto Kuhlmanna. Základní kámen kostela byl položen 27. září 1914 a dodnes jej lze spatřit zazděný v přízemí věže. 

Kvůli válce byla nakonec stavba kostela napojeného na sborový dům dokončena až v roce 1920. Stavba poté procházela řadou úprav. Poslední, kdy byl v objektu vybudován výtah do patra pro bezbariérový vstup, byly provedeny po povodních v roce 1997. Žádná z rekonstrukcí však podle památkářů nenarušila celkový historický dojem objektu a kostel si tak uchoval tvář, kterou mu architekt Kuhlmann navrhl v roce 1913. 

Zapsáním areálu kostela v Olomouci do seznamu kulturních památek se podle odborníků uzavřel soubor uskutečněných projektů na stavby kostelů navržených Otto Kuhlmannem na našem území. Mezi zbylé části souboru patří chrám v Přerově, dokončený v roce 1908, který byl prohlášen kulturní památkou v roce 1995 a kostel v Roudnici nad Labem z roku 1909, jenž se stal kulturní památkou v roce 1993. Na papíře zůstal projekt pro stavbu kostela v Táboře z roku 1914. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)