Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda asi odmítne návrh Úsvitu zpřísnit zvláštní práva církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. května 2015 15:30

Praha - Zpřísnění podmínek pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím, jak je navrhlo opoziční hnutí Úsvit, asi nenajde u vlády podporu. Církev by podle předlohy nově nesměla vzbuzovat důvodnou obavu a podezření, že ohrožuje zahraničně politický zájem Česka, veřejný pořádek nebo národní bezpečnost. Kabinet podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání uvede, že by se jednalo o politizaci rozhodování.

"Dochází k posunu z dosavadního povolovacího režimu, kdy církev a náboženská společnost měla po splnění jasně prokazatelných kritérií nárok na přiznání oprávnění, do režimu politického rozhodování, které je fakticky nepřezkoumatelné," stojí v dokumentu pro vládu. Skutečnost, že k omezení náboženské svobody by stačily jen obavy nebo podezření z ohrožení, by prý mohla být protiústavní.

Takzvaná zvláštní práva umožňují církvi vyučovat náboženství na státních školách, zřizovat církevní školy nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev taky může pověřit své duchovní duchovenskou službou v ozbrojených silách nebo ve věznicích.

Předlohu, která zpřísňuje podmínky udělení zvláštních práv, připravila iniciativa Islám v ČR nechceme. Změna má podle autorů zabránit šíření radikálních myšlenek. Předseda klubu Úsvit Marek Černoch už dříve řekl ČTK, že nejde jen o islám, protože nikdo neví, jaké radikální náboženství může v budoucnu hrozit.

Novela taky stanoví, že k žádostem by se výslovně vyjadřovaly tajné služby a policie. Taková úprava je ale podle vládních legislativců nadbytečná, protože ministerstvo kultury může o stanoviska žádat už podle současného správního řádu. Vnitro a Bezpečnostní informační služba se podle dokumentu pro ministry vyjadřují k registraci církve; pokud by porušovaly veřejný pořádek a národní bezpečnost, byl by to důvod ke zrušení registrace.

Stanovisko vlády má jen doporučující charakter. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Radikální výroky na adresu islámu pronášel v minulosti především předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Pozornost vzbudil například tím, že na svém facebookovém profilu sdílel text s výzvou k obtěžování muslimů v Česku, třeba "venčením prasat" kolem mešit. Později Okamura řekl, že text by v takové podobě už nesdílel. Okamuru nedávno poslanecký klub vyloučil ze svých řad, důvodem však byly vnitrostranické spory zejména o hospodaření.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)