Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Interiér kostela na Liberecku byl opraven díky iniciativě sudetských Němců

Kraje: Liberecký / kir / ČTK / 11. června 2016 17:27
Interiér kostela na Liberecku byl opraven díky iniciativě sudetských Němců


Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Nová Ves u Chrastavy (Liberecko) -

Opravený interiér a nové osvětlení má kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Vsi u Chrastavy, který slaví 400 let od položení základního kamene. Iniciátorem oprav byli bývalí němečtí obyvatelé obce. ČTK to řekla Ilona Sovová, která se na projektu obnovy interiéru kostela podílela.

Němci, kteří museli v rámci odsunu opustit Novou Ves po II. světové válce, se sem vrací od roku 2000. V Nové Vsi se schází pravidelně jednou za dva roky. "Bývá jich 100 až 150 z různých míst Německa," uvedla Sovová. Na půl roku trvající rekonstrukci se podle ní podařilo získat 240.000 korun z Českoněmeckého fondu budoucnosti, obec dala 100.000 korun a bývalí němečtí obyvatelé přidali 130.000 Kč.

"Tento společný projekt je důkazem toho, že už dávno mezi námi započal čas usmíření," uvedl Němec Rudi Zücker, který stál u zrodu projektu. "Lze konstatovat, že kostel se stal důležitým mostem mezi minulostí a přítomností," dodal.

Jednolodní kostel v německém vesnickém stylu založila Kateřina z Redernu. Jeho výstavba probíhala v letech 1616 až 1617. Původně to byl protestanský kostel, později byl katolizován a zasvěcen Panně Marii. "Je využíván příležitostně, při slavnostních bohoslužbách nebo koncertech," uvedl farář Radek Vašínek.

V rámci renovace interiéru se mimo jiné odstranila socialistická tapeta, která mnoho desetiletí zakrývala prostor za oltářem. "Obnovila se původní tapisérie," dodal farář. V plánu pro letošní rok je ještě odstranit dřevěné obložení, pod nímž se ukrývají zajímavé malby. V budoucnosti by měl původní podobu získat i strop. Nyní je bílý, předchozí připomínal hvězdné nebe - byl tmavě modrý s hvězdami. Jinak je kostel, který je kulturní památkou od roku 1958, v relativně dobrém stavu. "Není tady nic, co by spěchalo, ale v horizontu nějakých pěti let by bylo potřeba udělat střechu," dodala Sovová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)