Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé církví odsoudili násilné protesty v saském Chemnitzu

Ze světa / mv / Vlastní zpráva / 29. srpna 2018 15:30
Představitelé církví odsoudili násilné protesty v saském Chemnitzu

Demonstrace v Saské Kamenici (v dobách NDR Karl Marx Stadtu) probíhaly pod sochou Karla Marxe
Autor: wikipedia.org / Wikimedia Commons

Chemnitz - Římskokatolický biskup drážďansko-míšenské diecéze Heinrich Timmerevers a biskup saské evangelické luterské zemské církev Carsten Rentzing ostře odsoudili násilné protesty, které se uskutečnily v německém Chemnitzu (česky Saská Kamenice, v dobách NDR Karl Marx Stadt). Protesty svolala extrémistická pravicová uskupení v reakci na násilnou smrt 35letého Němce s kubánskými kořeny, který zemřel v noci na neděli 26. srpna po napadení nožem. Policie v souvislosti s útokem zatkla 23letého Syřana a 22letého Iráčana. Protesty provázely násilnosti a demonstranti na ulicích napadali cizince.

V Chemnitzu o víkendu probíhaly oslavy, při kterých si město připomínalo 875 let od první zmínky v historických pramenech. V neděli se konala slavnostní ekumenická bohoslužba za účasti obou zmíněných biskupů, v té době ještě účastníci nevěděli o násilném činu. Na vzrušenou atmosféru reagovali křesťané, kterých je v tomto městě výrazná menšina (cca 15 %), v pondělí 27. srpna ekumenickou bohoslužbou v evangelickém kostele sv. Jakuba, při které se modlili za klid a smíření.

V úterý uvedl evangelický biskup Carsten Rentzing, že jej vražda šokovala, ale zároveň ostře odsoudil nedělní a pondělní protesty a násilnosti, které tuto tragickou událost jen zneužily. Biskup vyzval státní orgány k rozhodné akci proti násilníkům a zločincům mezi demonstranty. Podle něj je paušální odsouzení celých národnostních skupin naprosto nepřijatelné a s křesťanstvím neslučitelné. Také katolický biskup Heinrich Timmerevers odsoudil zneužívání zločinu k podněcování nenávisti vůči etnickým skupinám. Zločin má být vyšetřen a potrestán příslušnými státními úřady, ale rozhodně nemůže ospravedlnit shromáždění občanů s xenofobními a populistickými projevy. Jedinou reakcí katolické církve mohou být podle biskupa snahy o smíření.

Sasko se dlouhodobě potýká s extrémistickými postoji, reprezentovanými např. hnutím Pegida (zkratka z německého Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, v překladu Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu). Představitelé křesťanských církví tato hnutí opakovaně kritizují. Např. v nedávném rozhovoru katolický biskup z Görlitz (česky Zhořelec) uvedl, že jít v neděli na bohoslužbu a potom druhý den večer na demonstraci Pegidy je vlastně protimluv. Zároveň uvedl, že se ve své diecézi naštěstí dosud nesetkal s člověkem, který by o sobě tvrdil, že je katolíkem a členem Alternativy pro Německo (Alternative für Deutschland, zkratka AfD). Jedná se o euroskeptickou stranu, která je politology řazena mezi pravicové populistické strany. AfD aktivně podporuje bývalý český prezident Václav Klaus.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)