Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství a Školské sestry se blíží k dohodě o pokračování gymnázia v budově v Korunní

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 6. března 2019 0:12
Pražské arcibiskupství a Školské sestry se blíží k dohodě o pokračování gymnázia v budově v Korunní

Budova Arcibiskupského gymnázia v budově v Korunní ulici v Praze na Vinohradech
Autor: http://www.arcig.cz

Praha - Pražské arcibiskupství zřejmě přistoupí na navýšení nájemného v budově v Praze na Vinohradech, kde sídlí od roku 1993 Arcibiskupské gymnázium, přesto, že ještě nedávno hrozilo jeho stěhování, jak napsal na začátku února Deník N.

Zřizovatel školy, Arcibiskupství pražské, se totiž téměř dva roky dohadovalo s majitelem budovy na smlouvě o pronájmu. Jedná se přitom o spor dvou církevních institucí, budova totiž patří Školským sestrám sv. Františka. Podle představené řádu sestry Baptisty Nožkové  nájemné nedosahovalo v minulosti (ani v současnosti) úrovně, aby pokrylo alespoň náklady s budovou spojené. „Sestry nejenže na pronájmu nevydělávaly, ale naopak musely provoz budovy dotovat na úkor jiných aktivit“, uvedla Nožková pro magazín Christnet s tím, že jednání o navýšení nájmu probíhalo bezvýsledně rok a půl až nakonec arcibiskupství propáslo poslední možnost k podpisu smlouvy, stanovenou na listopad minulého roku. „Termín byl stanoven zřetelně jako poslední a byl zmíněn i v oficiální komunikaci gymnázia k rodičům“, napsala představená řádů.

V únoru letošního roku pak mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman pro Christnet  naznačil obrat a vstřícný postoj Arcibiskupství se dohodnout a přistoupit na navýšení nájmu. Dohodnuté navýšení je podle něj legitimní. „Arcibiskupství pražské vnímá, že jeho skokový nárůst je dán zejména neúspěchem při získání dotace z EU, o kterou Kongregace Školských sester usilovala a která měla být určena na celkovou rekonstrukci historické budovy gymnázia“ uvedl Zeman a dodal, že výše nájemného, které má být dle dohody primárně určené na udržování budovy, bylo předmětem jednání mezi Školskými sestrami, vedením gymnázia a jeho zřizovatelem, Arcibiskupstvím pražským, v druhé polovině minulého roku a panuje na něm shoda.

 

Význam vzdělávacího projektu

Obě instituce pak zdůrazňují význam vzdělávacího záměru provozu budovy. Arcibiskupství pražské velmi oceňuje dlouhodobou vysokou úroveň Arcibiskupského gymnázia, které je jedním z nejlepších gymnázií v ČR, a nevidí žádný důvod, proč by nemělo zůstat sídlit na stávající adrese. Podle Zemana všechny zúčastněné strany, včetně Školských sester, vyjádřily dobrou vůli na zachování prestižního vzdělávacího zařízení na stávající adrese. Představená řádu Nožková pak také uvedla, že výše nájmu rozhodně není jediným kritériem, podle něhož se budou Školské sestry rozhodovat.
“Velmi důležité parametry jsou vzdělávací záměr provozovatele budovy, udržitelnost projektu, komunitní záměr provozovatele budovy či prezentace budovy. Nejde nám o zisk, ale o smysluplnost a prospěšnost aktivit, jež se budou ve škole dít“, dodala sestra Nožková.

 

Dohoda se blíží

Podle mluvčího Zemana Arcibiskupství pražské spolu s vedením Arcibiskupského gymnázia vede další jednání s Kongregací Školských sester tak, aby nová nájemní smlouva byla uzavřena v co možná nejkratším termínu. „Rozvoj a zachování vysoké úrovně Arcibiskupského gymnázia považuje Arcibiskupství pražské za jednu ze svých aktuálních priorit“, dodal Zeman.  Vedení gymnázia pak na svých stráchách oznamuje, že se nachází na dosah podpisu nové nájemní smlouvy s Kongregací školských sester sv. Františka, v níž by se Arcibiskupství pražské, Kongregace a Arcibiskupské gymnázium společně dohodly na pokračování ve spolupráci. "Při této příležitosti bychom rádi vyjádřili lítost nad nedorozuměními, jež vznikla během dlouhých jednání o nové nájemní smlouvě. Zřejmě zazněly i věci, které mohly být pochopeny jinak, než byly míněny, a to nás mrzí", stojí v závěru prohlášení vedení školy.

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)