Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Galerie nechala vyrobit 30 sběratelských replik gotické Plzeňské madony

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 10. června 2021 10:25
Galerie nechala vyrobit 30 sběratelských replik gotické Plzeňské madony

gotická socha Plzeňské madony
Autor: Stanislav Přibyl

Plzeň - Třicet porcelánových, čistě bílých neglazovaných replik gotické Plzeňské madony ze 14. století nechala vyrobit Západočeská galerie v Plzni. Nejcennější a po staletí nejuctívanější umělecké dílo v Plzni se na přelomu května a června stalo na 11 dní součástí výstavy Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh ve výstavní síni Masné krámy. Výstava, na jejíž přípravě pracovali autoři sedm let a kterou loni musela galerie záhy po zahájení zavřít kvůli pandemii koronaviru, patří odborně i návštěvnicky k nejúspěšnějším počinům galerie za řadu posledních let. Za necelé dva měsíce si výstavu prohlédlo 5626 lidí, z toho 3860 přišlo během jedenácti dnů, kdy byla v galerii vystavena i Plzeňská madona, řekla ČTK mluvčí galerie Gabriela Darebná.

Vytvořením limitované sběratelské edice se oživila tradice vytváření replik sochy, která trvá už od 15. století, a byla završena celá výstava, která poukázala na význam Plzeňské madony a nově ji představila jako divotvůrkyni a palladium města Plzně, uvedl ředitel galerie Roman Musil. Plzeňská madona prošla letos restaurováním, které bylo součástí kompletní obnovy interiéru katedrály sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí. Na oltáři katedrály má opuková soška své trvalé místo, je ale vysoko a lidé jí nemohou pohlédnout tak zblízka do tváře, jako na výstavě. Katedrálu opustila madona po tři čtvrtě století. Za druhé světové války byla ukryta v klášteře v Plasích, odkud se v roce 1945 vrátila do plzeňského chrámu.

"V případě Plzeňské madony se její duchovní význam nedal přehlédnout. Její krása a čistá mateřská láska přinášející na svět boží přítomnost v mnohých návštěvnících výstavy vyvolávala silné emoce a některé dojímala až k slzám. Hlavním důvodem vytváření replik madony bylo šíření její mimořádné duchovní síly a krásy prostřednictvím jejích zpodobení," uvedla Darebná. Už to, že se podařilo 26 centimetrů vysoké sošky vytvořit v tak krátkém termínu, od února do začátku června, považuje za jeden z madoniných zázraků.

Akademický sochař František Bálek vytvořil na základě dat s využitím 3D scanu a 3D tisku zmenšený sádrový model sochy. V porcelánce Royal Dux v Duchcově podle něj modelář Miroslav Mráček vyrobil 12 modelových forem, do kterých se odlévaly jednotlivé části sošek. Po vyjmutí z forem sestavily retušérky každou sošku z 12 dílů a pak retušovaly spoje. Po vyschnutí byly sošky vypáleny při teplotě 1310 stupňů, popsala výrobní proces Darebná, která je autorkou myšlenky na vytvoření replik. Zájemci o sběratelskou repliku z limitované číslované edice mohou kontaktovat galerii.

Opuková socha vyrobená pro plzeňskou katedrálu před rokem 1384 je považovaná za jeden z prototypů takzvaných krásných madon. Socha pochází z hradní Parléřovské huti, možná se na jejím vzniku podílel přímo Petr Parléř. Jak byla původně vysoká, se dnes neví, nedochoval se celek koruny. Nyní měří 125,5 centimetru a váží 127 kilogramů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)