Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Osmdesáté výročí prvních transportů Židů z Plzně si připomněly stovky lidí

Kraje: Plzeňský / kir / Vlastní zpráva / 23. ledna 2022 23:57
Osmdesáté výročí prvních transportů Židů z Plzně si připomněly stovky lidí

Interiér Staré synagogy v Plzni
Autor: Wikipedia.org / Hemeier / Creative Commons

Plzeň - Zhruba dvě stovky lidí se dnes v Plzni sešly, aby uctily památku prvního transportu Židů z Plzně do Terezína v lednu 1942. Vzpomínkové shromáždění pod názvem "Navzdory osudu“ se konalo ve Staré synagoze, uvedla ve večerním zpravodajství Česká televize.

V minulých letech vzpomínku na transporty společně pořádaly židovská obec a křesťanské církve. Spolupráci a setkávání Židů a křesťanů v Plzni odstartovaly události před více jak deseti léty, kdy v době výročí transportů chtěli západočeskou metropolí kolem synagogy pochodovat pravicoví extremisté. Pochod tehdy zakázal primátor. Podle soudu neoprávněně, takže se poté konal 1. března. Proti se tehdy postavily stovky věřících různých církví i lidí bez vyznání.

První transport Židů z Plzně do koncentračního tábora odjel 18. ledna před 80 léty. Poté následovaly další dva 22. a 26. ledna 1942. Během nich bylo odvlečeno do Terezína 2605 Židů. Konce války se dožilo jen 209 deportovaných, do Plzně se jich vrátilo pouhých 112.

Účastníci transportů byli ještě před deportací umístění několik dní v budově Sokola. V hlavním sále a vedlejších prostorách budovy se tísnily stovky lidí, mužů, žen i dětí, nocovali na zemi na slamnících. K transportním vlakům odcházeli po skupinách ve čtyřstupech pod dohledem strážních oddílů wehrmachtu, „ozdobeni“ cedulkou na krku se jménem, písmenem transportu a osobním číslem v transportu. Stejné údaje pak měli i na příručních zavazadlech, ve kterých si vezli svůj poslední majetek – oblečení, osobní věci a potraviny na několik dní. 

Z Terezína pak byli následně odesíláni do dalších ghett a vyhlazovacích táborů ve východním Polsku, Bělorusku, Lotyšsku a Estonsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)