Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výnos tříkrálové sbírky je v olomoucké arcidiecézi podobný loňsku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. ledna 2013 14:11

Olomouc - Výnos letošní tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi se bude podobat tomu loňskému. Vyplývá to z předběžných výsledků jednotlivých charit. Loni lidé z Olomouckého a Zlínského kraje věnovali na pomoc potřebným přes 21 milionů korun. Dosud pracovníci charity sečetli zhruba 20,6 milionů korun, pět procent kasiček však ještě zbývá. V tomto regionu jsou lidé z celé země během sbírky tradičně nejštědřejší, je to dané i nejvyšším počtem koledníků. Lidé zde přispějí až třetinou z celkového výtěžku této celorepublikové akce.

Do ulic se v arcidiecézi vydalo na 4 800 kolednických skupinek. "Výnos bude zhruba stejný jako loni, možná o něco málo vyšší. Ukazuje to, že lidé sice mají hlouběji do kapsy, na druhou stranu ale v okolí se vyskytuje čím dál více lidí, kteří tu pomoc potřebují," řekl dnes ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil. Doplnil, že konečné číslo za arcidiecézi by mělo být známo během následujícího týdne.

Na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným

Sečteno už mají například v Olomouci a okolí, kde koledníci vybrali 1, 2 milionu korun. "Díky štědrým dárcům se tak na Olomoucku v Tříkrálové sbírce 2013 podařilo vykoledovat o 68.310 korun více, než loni. Je to potvrzení vzrůstajícího trendu výnosů sbírky," řekla ČTK Daniela Pazderová z olomoucké charity. Podle ní svou roli hrálo i to, že doba koledování byla prodloužena o týden.

Rekordní počet hlásí také koledníci z oblastní charity v Uherském Hradišti, kde v kasičkách našli přes dva miliony korun, což je na Uherskohradišťsku historické maximum. I tam dárci věnovali do kasiček zhruba o 68.000 korun více.

Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí, zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí. Například olomoucká charita chce letošní výtěžek použít na vytvoření nového zázemí střediska pro etnické menšiny. 

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi. Loni se v celé republice vybralo 74,69 milionů korun. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)