Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

VV sehnaly podpisy pro stížnost na církevní restituce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. února 2013 12:58

Praha - Věci veřejné (VV) získaly podpisy 19 senátorů ke své stížnosti na církevní restituce. Ústavnímu soudu, který ji dříve odmítl právě kvůli nedostatku podpisů zákonodárců, ji tento týden podají znovu. Dnes o tom informovali poslanci strany Otto Chaloupka a Michal Babák.

Podle Chaloupky, který zákon o církevních restitucích označil za "loupež století", ústavní stížnost VV v Senátu podpořili nestraníci, zástupci hnutí Severočeši.cz i někteří senátoři za ČSSD a KSČM. Ústavní soud se v lednu odmítl stížností zabývat, protože ji nepodal požadovaný počet nejméně 41 poslanců nebo 17 senátorů.

Věci veřejné žádají, aby soud zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi zrušil. Tvrdí, že církvím má být vrácen majetek podle neprůhledných parametrů, že finanční náhrada za nevydaný majetek je diskriminační vůči ostatním restituentům a že zákon porušuje Listinu základních práv a svobod občanů ČR a prolamuje restituční hranici února 1948 a takzvané Benešovy dekrety. Napadají také způsob projednávání zákona v parlamentu.

V dřívější žádosti požadovala opoziční strana také zrušení podmínky, že stížnost může podat jen určitý počet zákonodárců. Podle VV je tato podmínka diskriminační. Současná, již třetí stížnost, ale tento požadavek prý neobsahuje.

"Nejen závažnost argumentů předložených v ústavní stížnosti, ale i jména signatářů z řad senátorů mě utvrzují o velké šanci, že s touto stížností uspějeme a změníme nepřijatelný a vůči českému státu nevýhodný zákon," vyjádřil dnes své přesvědčení Chaloupka.

Církve podle schváleného zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

Ústavní stížnost na restituce už mají skoro přichystanou také komunisté. Rovněž oni ale budou muset shánět podpisy zákonodárců jiných stran. Stížnost připravuje i ČSSD, která má k tomuto kroku dostatek poslanců i senátorů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)