Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hostem pořadu V souvislostech TV Noe bude Tomáš Halík

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 30. března 2013 9:51
Hostem pořadu V souvislostech TV Noe bude Tomáš Halík

Tomáš Halík při projevu na Festivalu svobody 17.11.
Autor: youtube.com

Ostrava - Dalším hostem pořadu nového pořadu TV Noe V Souvislostech (po Karlu Schwarzebergovi) bude prof. Tomáš Halík. Christnet.cz o tom informoval producent Václav Marisko z ADV Studia, jež společně s Telepace pořad připravilo.

Jeho první část se bude týkat velikonoční tématiky. „Velikonoce jsou hluboce vepsány do naší kultury. Nevěřící člověk může být uveden do porozumnění Velikonoc prostřednictvím hudebních či výtvarných děl, například Dvořákovým Stabat Mater, a nemusí nutně rozumět liturgii,“ říká Halík. Tyto největší křesťanské svátky se podle něj „dotýkají toho nejhlubšího v nás a to něčeho obecně lidského, nikoli jen křesťanského“.

Dále se vyjádřil k současnému despektu, který pociťuje většinová společnost vůči katolické církvi. Zatímco po roce 1989 měla církev velký morální kredit, během porevolučních let jej podle něj ztratila a dosud se jí nepodařilo najít adekvátní pozici v rámci institucí, které se podílejí na utváření české společnosti. Církev by měla lépe umět říci, co vše nabízí, a to lidem bez ohledu na jejich vyznání. Negativistický pohled na církev je podle Tomáše Halíka pochopitelný, protože „se mluví pouze o majetkových požadavcích církve a nemluví se o tom, čím církev může prospět společnosti jako takové“. Je důležité, že církev není jen „instituce uspokojující náboženské potřeby věřících, ale společenství, které má cítit a také cítí odpovědnost za duchovní stav společnosti jako takové,“ dodává Halík.

Pořad V souvislostech s Tomášem Halíkem odvysílá televize Noe v sobotu 30.3. v 19:45, v neděli 31.3. v 12:45 a 21:40.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)