Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V pohraničním kostele byly objeveny unikátní románské fresky

Kultura / MiH / iDNES.cz / 2. dubna 2013 8:12

Hrozová (Bruntálsko) - Žije tu pouze čtrnáct stálých obyvatel a k dvěma hlavním turistickým lákadlům patří kaple a kostel. A právě ten, zasvěcený Archandělu Michaelovi, teď může pohraniční osadě Hrozová na Osoblažsku přinést značný věhlas. Na jeho stěnách totiž odborníci odkryli románské fresky ze 13. století. Nález má evropský význam, informoval server iDNES.cz.

Když Romana Balcarová začala pracovat na restaurování interiéru kostela svatého Archanděla Michaela v Hrozové, tušila, že možná natrefí na historické malby. Ale že budou až tak významné, to nečekala. Fresky, které se jí 16. března začaly rýsovat pod rukama, totiž nepocházejí z gotiky, což by v českém prostředí nebylo až tak výjimečné, ale jsou ještě starší - vznikly v románské éře. Dobu jejich vzniku experti odhadují na poslední čtvrtinu třináctého století. "Je to zcela mimořádný nález. V oboru pracuji dvacet sedm let a středověké malby ze čtrnáctého nebo patnáctého století objevuji poměrně běžně. Ale fresky ze závěru třináctého století, to je opravdu ojedinělé," říká restaurátorka Romana Balcarová. Není zdaleka jediná, koho objev nadchl.

Unikát potěšil zástupce římskokatolické církve, která kostel od roku 2009 opravuje, ale třeba i zástupce místního občanského sdružení Královský stolec. Ti usilují o obnovu památek na Osoblažsku, ale třeba i tradic, jako je paličkování. A v roce 2009 ve sbírkách opavského muzea našli také originál vzácné madony ze šestnáctého století, která dřív patřila kostelu. "Nejprve jsem si coby laik myslela, že malby na první pohled viditelné nebudou a že jsou odborníci schopni snímat je jen pomocí laseru. Když jsem následně ale spatřila dvojici odkrytých hlav přímo na stěnách kostela, uchvátilo mě to," líčí své dojmy z objevených fresek Dagmar Návratová, která je předsedkyní sdružení Královský stolec a místostarostkou Rusína, pod jehož správu Hrozová spadá.

Fresky mají nadregionální význam

Odkryté fresky ihned vyfotila a snímky poslala Daliboru Prixovi z Ústavu dějin umění Akademie věd. Ten zareagoval velmi rychle. Byl nadšen. "Malby mají velké měřítko. Podobně monumentálních maleb z téže časové vrstvy je v Česku známo jen několik. Při posouzení nálezů z posledního čtvrtletí se s nimi dají velmi přibližně srovnat jen podobně velké figury v biskupském kostele v Kyjích u Prahy a částečně i malby v apsidách v kostelech v Hostivaři u Prahy a Kostelci u Krnova," líčil nadšeně Dalibor Prix v e-mailu Dagmar Návratové. Unikátnost hrozovských maleb, u nichž se dá předpokládat ještě větší rozsah než ten, který odborníci zatím odkryli, potvrdili i zástupci Národního památkového ústavu. Přiřkli jim nadregionální význam.

Objevené fresky přiblížili jako dvě hlavy figur v nadživotní velikosti, které se nacházejí na východní stěně kněžiště kostela. Odkrytá malba v severní části východní zdi znázorňuje hlavu muže s plnovousem, druhá z odkrytých fresek v jižní části téže zdi představuje hlavu světce s knížecí korunou. V rukou muž nese pravděpodobně palmovou ratolest. "Dle sdělení restaurátorky Romany Balcarové se pod figurální malbou navíc nachází ještě starší malovaná vrstva," zmiňují Andrea Čeplá, František Kolář a Hana Pavelková z Národního památkového ústavu. Odkrytí unikátních fresek bylo bonbonkem jedné z fází oprav kostela.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)