Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Letošní Templetonovu cenu získal arcibiskup Tutu

Ze světa / juml / Vlastní zpráva / 8. dubna 2013 17:57
Letošní Templetonovu cenu získal arcibiskup Tutu

Desmond Tutu
Autor: Wikipedia.org / Elke Wetzig / Wikipedia Commons

Londýn - Desmond Tutu, emeritní anglikánský arcibiskup jihoafrického města Cape Town, získal za celoživotní nenásilný zápas proti rasismu a apartheidu nejvyšší ocenění v oblasti náboženství, Templetonovu cenu. Informovala o tom CNN.

Templetonova cena,  pojmenovaná po svém zakladateli siru Johnu Templetonovi, je považována za obdobu Nobelovy ceny v oblasti duchovních a morálních hodnot. Touto cenou byla v minulosti vyznamenána např. Matka Tereza z Kalkaty, zakladatel komunity v Taizé Roger Schutz,  zakladatelka hnutí Fokolare Chiara Lubichová, spisovatel Alexander Solženicyn či tibetský dalajláma. Templetonovu cenu udílí zpravidla princ Charles v Buckinghamském paláci a peněžní částka s ní spojená  je každoročně vyšší než Nobelova cena, letos představuje 1, 7 milionů dolarů. 

Nobelovu cenu za mír Tutu obdržel již v roce 1984.

Více k Templetonově ceně viz v článku Jiřího Grygara v časopisu Vesmír.

K dřívějším laureátům Templetonovy ceny viz starší článek Christnetu z roku 2006 (John D. Barrow) a zprávu z roku 2007 (Charles Taylor).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)