Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavná církev bude volit budoucího pražského arcibiskupa

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. května 2013 19:23
Pravoslavná církev bude volit budoucího pražského arcibiskupa

Litoměřický archimandrita ThDr. Marek Krupica Th.D.
Autor: Pavel Vychodil

Praha - Pravoslavná církev bude v sobotu volit ze tří kandidátů nového budoucího pražského arcibiskupa. ČTK to dnes řekl Marek Krupica, který je nyní správcem pražské eparchie. Vítěz bude mít šanci se stát také novým metropolitou českých zemí a Slovenska. Nejvyšší zástupce Pravoslavné církve, bývalý metropolita Kryštof rezignoval na tuto funkci i na funkci pražského arcibiskupa kvůli tvrzením, že porušil mnišský slib.

Pražský arcibiskup může vzejít ze tří lidí. Prvním je Michail Dandár, který slouží v jurisdikci ruské pravoslavné církve v Německu, dalším je Marek Krupica, který je též mimo jiné duchovní správce v Litoměřicích a přednáší pravoslavnou teologii. Třetím je pak slovenský mnich Ján Kupec působící na území takzvané mnišské republiky Svatá hora Athos v Řecku.

Pražským arcibiskupem se zvolený člověk stane poté, co bude vysvěcen a povýšen z úrovně biskupa. Poté poběží čtyřicetidenní lhůta ke svolání sněmu pro volbu metropolity. Ten vybere mezi arcibiskupem pražským a českých zemí a arcibiskupem prešovským a Slovenska. Po volbě bude možné stanovit datum uvedení do hodnosti metropolity českých zemí a Slovenska.

Metropolita Kryštof na své funkce rezignoval 12. dubna. K jeho odstoupení vedla aféra kolem jeho údajných milenek a dětí, o níž informovala televize Nova. Sám Kryštof dříve uvedl, že má dvě dcery Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Domnívá se, že obvinění souvisí s církevními restitucemi. Řízením pravoslavné církve byl dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)